NavMenu

Sarajevo: Danas nastavak sjednice Predstavničkog doma FBiH, očekuje se izjašnjavanje o mjerama za "Krivaju"

Izvor: Fena Srijeda, 31.10.2007. 08:09
Komentari
Podeli

U Sarajevu će danas biti nastavljena šesta redovna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Očekuje se izjašnjavanje poslanika o prijedlogu mjera koje je u Parlament jučer u tekstualnoj formi dostavila Federalna vlada za rješavanje teškog stanja u Industrijskom preduzeću «Krivaja» iz Zavidovića.

Vlada je na to bila obavezana početkom ovog mjeseca, kada je na inicijativu poslaničkog Kluba Socijaldemokratske partije BiH u Federalnom parlamentu obavljena rasprava o zavidovićkoj kompaniji, nekadašnjem gigantu drvne industrije.

U predloženim mjerama, sublimiranim u četiri cjeline, Vlada u osnovi najavljuje `sve operativne aktivnosti` pa i budžetsku podršku iz tekućih rezervi, kako bi u «Krivaji» i njenim pogonima tekla proizvodnja. Prioritetna podrška bit će na osiguranju osnovnih sirovina - šumske oblovine, rezervnih dijelova, repromaterijala, energije i dr.

Najavljene su i mjere koje treba da doprinesu maksimalnom nadzoru nad imovinom preduzeća, naročito u vremenu započetog procesa privatizacije.

Putem Agencije za privatizaciju Vlada će djelovati na potpunom i temeljitom završetku programa privatizacije «Krivaje», objavljenog javnim tenderom te modela dopunjenog prema prijedlogu ekspertnog tima Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, najavljeno je.

Programom privatizacije «Krivaje» zacrtano je rješavanje potraživanja radnika na osnovu zarađenih, a neisplaćenih plaća i zaostalih plaća prema Općem kolektivnom ugovoru, navela je Vlada u ovom materijalu. Programom privatizacije, kroz aneks koji se odnosi na socijalni paket, rješavat će se socijalna pitanja i položaj radnika, navedeno je također.

U ovom Vladinom materijalu koji je potpisao federalni ministar energrije, rudarstva i industrije Vahid Hećo načelno stoji opredjeljenje Vlade da u svom programu rada za razdoblje 2007. i 2007./2010. godina osigura brži razvoj privredne oblasti šumarstva i drvne industrije, oslonjen na domaće sirovinske, ljudske i infrastrukturne resurse te tradiciju proizvodnje, a posebno na razvoj prerađivačkog finalnog sektora u koji spada «Krivaja».

Od ove privredne grane se očekuju znatno veći prihodi i otvaranje novih radnih mjesta, navedeno je.

Vlada će i dalje informirati Predstavnički dom Parlamenta FBiH o izvršenim mjerama i planiranim aktivnostima, ograničenjima u rješavanju poslovne i socijalne problematike zavidovićke kompanije te o definiranju potrebnih aktivnosti, stoji također u ovom materijalu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

24.04.2024.  |  Energija, Energija, Industrija, Industrija

Kineski gigant TBEA International Engineering zainteresovan za energetske projekte u RS, prioritet obnova distributivne mreže

​Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je u utorak u Banjaluci sa predstavnicima kineske kompanije TBEA International Engineering. U pitanju je kompanija koja se pretežno bavi rekonstrukcijom i razvojem distributivne i prenosne mreže, a osim toga realizuju i projekte u oblasti obnovljivih izvora energije, skladištenja energije, eksploatacije uglja i izgradnje termoelektrana. Na sastanku je razmatran

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.