Izvor: eKapija | Srijeda, 03.02.2016.| 15:43
Izdvojite članak Odštampajte vijest

FIS, "Meggle", "Samsung", Novak Đoković i Adele simboli kvaliteta građanima BiH

Novak Đoković (Foto: lev radin/shutterstock.com)
Ukoliko bi građanin Bosne i Hercegovine pri kupovini isključivo odlučivao na osnovu kvaliteta, kupio bi mobitel "Samsung", prisustvovao koncertu "U2" ili Adele i utakmici FK "Željezničar".

To je rezultat najnovijeg QUDAL – QUality meDAL istraživanja koje je u januaru ove godine na području Bosne i Hercegovine provela međunarodna organizacija "Icertias" - International Certification Association.

U odnosu na prvo istraživanje kvaliteta QUDAL na području Bosne i Hercegovine iz 2014. godine, najnoviji rezultati ukazuju na neke zanimljive promjene.

Pojam kvaliteta u sportu – Novak Đoković


U kategoriji "Najkvalitetniji sportski klub u svijetu (neovisno o sportu)" prvo mjesto zauzeo je "Real Madrid", dok je "Najkvalitetniji sportski klub u Bosni i Hercegovini (neovisno o sportu)" građanima Bosne i Hercegovine i dalje FK "Željezničar".

Zanimljiv preokret u odnosu na 2014. godinu događa se u kategoriji "Najkvalitetniji sportist/sportistkinja u svijetu", gdje titula najkvalitetnijeg odlazi teniseru Novaku Đokoviću, dok je prije dvije godine na njegovom mjestu bio nogometaš Mesi.

Pojam kvaliteta u muzici: Adele, U2 i Dubioza kolektiv

Različitost u kulturološkim preferencijama vidi se u rezultatima iz kategorija: "Najkvalitetnija muzička grupa u svijetu", "Najkvalitetniji muzički izvođač u BiH", te "Domaća muzička grupa".

Kada je riječ o stranim muzičkim grupama, na prvom mjestu po kvalitetu QUDAL - QUality meDAL istraživanja jeste irska grupa "U2", dok je, s druge strane, "Dubioza kolektiv" za građane Bosne i Hercegovine apsolutno najkvalitetnija domaća muzička grupa.

Kada govorimo o pojedinačnim izvođačima (pjevačima/pjevačicama), u kategoriji "Najkvalitetniji muzički izvođač u svijetu" na prvo mjesto po kvalitetu građani Bosne i Hercegovine smjestili su svjetski poznatu i jedinstvenu Adele, dok je u ovoj kategoriji prije dvije godine prvo mjesto pripalo Madonni.

Svojim doprinosom muzičkoj sceni Dino Merlin ove godine apsolutno je najkvalitetniji domaći izvođač prema glasovima građana Bosne i Hercegovine koji su učestvovali u istraživanju kvaliteta QUDAL – QUality meDAL.

Lanac trgovina FIS nudi najviši nivo kvaliteta

Građane Bosne i Hercegovine u istraživanju QUDAL – QUality meDAL pitali smo koji im lanac trgovina za prodaju visokotehnološke opreme, kao i bijele tehnike i aparata za domaćinstvo nudi apsolutno najviši nivo kvaliteta.

U tim kategorijama, na prvo mjesto kad je riječ o kvalitetu postavili su lanac trgovina FIS, a kvalitet domaćih brandova prepoznaju i u drugim istraženim podgrupama.

Građani Bosne i Hercegovine u kategoriji "Proizvođač mobitela" na prvo mjesto u kvalitetu smjestili Samsung, ispred svih ostalih brandova mobitela.

U ovoj kategoriji, točno postavljeno pitanje glasilo je: "Navedite naziv proizvođača odnosno ponuđača mobitela koji po vašem ličnom iskustvu i mišljenju nudi apsolutno najviši nivo kvaliteta na bosanskohercegovačkom tržištu:"

Najveći broj ispitanih bosanskohercegovačkih građana odgovorio je: "Samsung".

U okviru QUDAL - QUality meDAL istraživanja iz januara 2016, pobjedničko mjesto po glasovima ispitanika zauzeli su primjerice; "Intersport" (kategorija: lanac trgovina sportskom obućom, odjećom i opremom), "Meggle" (kategorija: mlijeko), "Nescafé" (kategorija: instant kafa), "Kraš" (bomboni), "Sarajevska pivara" (piva sa voćnim okusom), "Fructal" (voćni sok), "Ovako" (gotova jela u konzervi), "Takovo" (slatki namaz), "HT Eronet" (mobilni operater), "Sava" (marmelada), "Argeta" (pašteta), "Stark" (keksi), "Turkish Airlines" (aviokompanija), "Sarajevski kiseljak" (gazirana voda), "Adidas" (sportska obuća), "BH Telecom" (pružalac usluga pristupa internetu), WMF (pribor za jelo) i drugi.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.