NavMenu

Genetski test u borbi protiv raka dojke i jajnika dostupan u BiH

Izvor: eKapija Utorak, 02.02.2016. 14:03
Komentari
Podeli
(Foto: anawat sudchanham/shutterstock.com)
Od danas žene u BiH mogu uraditi "Serenity" test, kompanije "Genoma", kao najbolju prevenciju u borbi protiv raka dojke i raka jajnika po cijeni od 590 EUR, putem "CryoSave"-a vodeće evropske i svjetske porodične banke matičnih ćelija, saopšteno je iz firme "Family-Plus".

"Serenity" test je najnapredniji genetski test za rano otkrivanje genetske predispozicije za rak dojke i rak jajnika. Analizom BRCA 1 i BRCA 2 gena, koji predstavljaju najznačajnije faktore genetskog rizika utvrđenih za rak dojke i rak jajnika žene dobivaju informaciju da li nose genetsku mutaciju odnosno predispoziciju za obolijevanje. Pouzdanost rezultata je od 99,99 % i oni stižu u roku 2 sedmice.

Ovaj test otkriva nasljedne i nenasljednje mutacije, a uzorak za analizu se uzima jednostavnim brisom bukalne sluznice (unutrašnje strane obraza). Cijena testa je od 590 EUR i trenutno je najpovoljniji u našem regionu.

Rak dojke je najsmrtonosniji rak kod žena, dok je rak jajnika peti najčešći rak kod žena.

Najveći problem kod otkrivanja raka je nedostatak znakova i simptoma u ranom stadijumu koji dovode do kasne dijagnoze, liječenja, a samim tim i do veoma niske stope preživljavanja pacijentica.


Trenutne standardne procedure mogu samo detektovati već prisutne promjene u tkivu, koji ukazuju na već prisutnu tumorsku progresiju.

Test "Serenity" spašava živote identifikujući nosioce mutacija ranije, pa se stopa preživljavanja za rak dojke i jajnika drastično povećava, jer ranom detekcijom omogućava efikasnu preventivnu akciju prije nego se rak i razvije. Ovaj test je prekretnica u preventivnoj medicini.

"Serenity" test kompanije "Genoma", europskog lidera za genetske analize, žene u BiH će moći uraditi putem "CryoSave"-a, vodeće europske i svjetske banke matičnih ćelija iz pupčane vrpce, koja se zajedno sa "Genomom" nalazi u "Esperite" grupaciji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina

Uz park kod banjalučke Delte mogli bi da niknu i stambeni kompleksi, Grad sprema izmjene regulacionog plana

Aktuelna administracija gradonačelnika Draška Stanivukovića planira ponuditi gradsko zemljište oko novog parka kod tržnog centra Delta planet investitorima na prodaju ili u zamjenu za druge parcele. Na njima će biti moguća gradnja stambenih zgrada, a novac dobijen od prodaje tog zemljišta Grad Banjaluka, između ostalog, planira uložiti u gradnju upravo tog parka, koji će progutati milione KM. Grad Banjaluka to namjerava da realizuje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.