Izvor: Tanjug | Subota, 30.01.2016.| 11:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

"Amazon" zaradio rekordna 482 mil USD - Analitičari progozirali veći profit

Američki internet gigant "Amazon" saopštio je da je prethodni kvartal bio najprofitabilniji u istoriji te kompanije, ali ispod očekivanja analitičara sa Volstrita. Neto profit je u četvrtom prošlogodišnjem kvartalu, koji obuhvata prazničnu sezonu kupovine, porastao na 482 mil USD sa 214 mil USD iz istog perioda lani.

Rastući operativni troškovi su ograničili veće povećanje profita od ostvarenog jednog dolara po akciji, navodi "Reuters", čiji su analitičari prognozirali profit od 1,56 USD po akciji. Neto prodaja kompanije je u istom periodu porasla za 21,8%, na 35,75 mlrd USD, ali je bila ispod očekivanja analitičara od 35,93 mlrd USD.

Ukupni operativni troškovi su u posljednjem kvartalu porasli za 20%, na 34,64 mlrd USD.

Finansijski direktor "Amazona" Brajan Oslavskij je, međutim, stao u odbranu ovih rezultata, navodeći da su promjene deviznog kursa imale neočekivano veliki uticaj na poslovne rezultate, ali da je, uprkos tome, kompanija imala izuzetno dobar kvartal i godinu.

Najnoviji rezultati, kao i odlučnost kompanije da više investira u nove oblasti i izuzetno niske profitne margine, probudili su kod investitora sumnju u pogledu sposobnosti "Amazona" da konstantno zarađuje novac. Prema komparativnim maloprodajnim standardima, nivo profitabilnosti "Amazona" je još uvijek izuzetno nizak, jer za svaki dolar koji kompanija uzme, ona ostvari profit od tek 75 centi.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.