NavMenu

Zatvara se Dom zdravlja u Novom Goraždu

Izvor: Novosti Subota, 30.01.2016. 11:02
Komentari
Podeli
(Foto: Rajko Karišić)
Dom zdravlja u Novom Goraždu, po naredbi direktorke Jelene Gavrilović i Upravnog odbora, od ponedeljka 1. februara obustavlja rad sa pacijentima i - stavlja katanac na ulazna vrata.

Svoje mandate su stavili na raspolaganje Skupštini opštine Novo Goražde, koja je takođe pred bankrotom. To bi bila bruka i da se ne radi o pograničnoj entitetskoj opštini sa federalnim Goraždem, kakav je ovdje slučaj, a stanovništvo će lijek za svoje boljke morati da traži u Višegradu, Rogatici ili Foči, od kojih su u sva tri pravca udaljeni po oko 40 kilometara.

- Nemamo drugog rješenja, jer svi apeli, štrajkovi i molbe, bijeda i očaj zbog dužničkog ropstva, koje traje još od 2005. godine, sa tadašnjim iznosom od 900.000, a sada 136.840 KM, ispraznilo nam je rafove sa lijekovima. Nemamo ni goriva, ni ispravno sanitetsko vozilo - kaže za "Novosti" Jelena Gavrilović, direktor u ostavci novogoraždanskog Doma zdravlja.

Gavrilović dodaje da su zaposleni u ovom Domu zdravlja u 2015. godini primili jedino aprilsku platu.

- Mi smo iscrpili posljednji atom snage, pa je katanac jedino što nam je ostalo - dodaje Gavrilović.

Sve ukazuje da je u Domu zdravlja, dara prevršila mjeru. Opstanak stanovništva u Novom Goraždu i te kako zavisi od normalnog funkcionisanja Doma zdravlja, koji bi morao, ako ništa drugo, bar da preraste u ambulantu nekog Doma zdravlja iz susjednih opština Gornjedrinskog regiona, što bi bio ogroman korak u nazad, kad je u pitanju zdravstvena zaštita i njega bolesnika ovog kraja.

Molbe

Poreska uprava je godinama tolerisala bivšem rukovodstvu dug po pitanju uplata doprinosa, a Fond zdravstva obezbjeđivao mjesečnu tranšu od 40.000 KM. Nama mjesečno daju samo 15.000 KM. Od kako sam došla prije dvije godine na ovu funkciju, molim ih da bar udvostruče tu mjesečnu tranšu, jer smo sproveli rigorozne mjere štednje i otpustili višak radnika. Ali ništa nisu uvažili. Onda nam je došao inspektor rada i izrekao kaznu od 4.000 KM, zbog neredovne isplate plata zaposlenim radnicima - kaže Gavrilović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.