NavMenu

U stečaj otišla 84 preduzeća u RS - Novi zakon bi trebalo da riješi neblagovremeno pokretanje stečajnog postupka

Izvor: Capital Nedjelja, 31.01.2016. 14:31
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Pred sudovima u Republici Srpskoj trenutno se vodi 320 stečajnih postupaka, a samo u prošloj godini u stečaj su otišla 84 preduzeća, rekli su u Privrednoj komori RS za poslovni portal "Capital".

Broj otvorenih stečajeva u prošloj godini je smanjen u odnosu na 2014., kada je stečaj otvoren u 103 firme, a sagovornici "Capitala" ističu da bi ta cifra i u 2014. i u 2015. godini bila mnogo veća da odgovorni na vrijeme pokreću stečajne postupke.

Među preduzećima u kojima je lani otvoren stečaj nalaze se PD "Nevesinje", "Grafosemberija" i "Panaflex" iz Bijeljine, hotel "Krajina" Banjaluka i drugi.

Potpredsjednik Udruženja stečajnih upravnika RS Dušan Kovačević kaže da, iako bi u RS uskoro trebalo da bude donesen novi zakon o stečaju, ni sadašnji nije loš, ali je problem što se ne sprovodi.

- Problem je to što mi ne primjenjujemo zakon niti preduzimamo mjere protiv onih koji dovode preduzeća u privredna groblja. Očekujem da će, nakon usvajanja novog zakona, broj preduzeća koja će morati otići u stečaj biti povećan za 40 do 50% s obzirom da su sada povećane kaznene mjere, a pogotovo ako budu usvojeni naši amandmani da odgovorno lice koje ne pokrene stečaj na vrijeme bude krivično odgovorno - kazao je Kovačević.

Povjerioci naplate maksimalno četvrtinu


Portparol Privredne komore RS Vladimir Balgojević kaže da je jedan od glavnih razloga zbog kojeg se rijetko u stečaju napravi reorganizacija to što se stečajni postupci prekasno pokreću, kada obaveze preduzeća prevazilaze vrijednost imovine preduzeća. Istakao je da, prema informacijama stečajnih upravnika u RS, potraživanja povjerilaca od firmi u stečaju budu namirena maksimalno do 25%.

- Očekujemo da će pitanje neblagovremenog pokretanja stečaja biti riješeno stupanjem na snagu novog zakona o stečaju - rekao je Blagojević i dodao da je posebnim propisom potrebno definisati i to da se direktorima i članovima uprave koji namjerno dovedu preduzeće u stečaj ili blokadu, zabrani otvaranje novog društva u određenom vremenskom periodu.


Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske razmatraće, na sjednici zakazanoj za 9. februar, Prijedlog zakona o stečaju RS kojim su predviđene oštrije kazne za direktore koji u zakonskom roku ne podnesu zahtjev za stečaj preduzeća, povećan stepen kontrole rada stečajnih upravnika i ograničen broj stečajeva koje će moći da vode istovremeno.

Stečajni postupak u "Romaniji" trajao skoro 10 godina

Prema podacima Privredne komore u prošloj godini su zaključena 83 stečajna postupka. Između ostalih, stečajevi su zatvoreni u preduzeću "Metalotehna" iz Kneževa, "Metalka" iz Prnjavora, "Adapter" iz Broda, "Tvornica prečistača Rogatica", "Trebinjeprevoz" iz Trebinja i drugi.

Među firmama u kojima je stečaj zatvoren je i "Romanija" Sokolac u kojoj je taj postupak trajao skoro deset godina.

Vlada RS je još 2008. godine za 5,6 mil KM kupila imovinu ovog preduzeća i formirala novo pod nazivom "Nova Romanija", ali ono već skoro godinu dana ne radi, a dugovanja prema radnicima su ogromna.

Kada su u pitanju likvidacioni postupci, u 2015. godini otvoreno je 192, a zaključeno 135 postupaka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.