NavMenu

Bez medicine, pedagogije i prava na privatnim fakultetima u RS - Vlada usvojila prijedlog Strategije obrazovanja do 2021. godine

Izvor: Glas Srpske Nedjelja, 31.01.2016. 14:29
Komentari
Podeli
(Foto: Ivana Vuksa)
Na privatnim visokoškolskim ustanovama ne mogu se organizovati studijski programi za medicinska, pravna i pedagoška zanimanja, stoji u prijedlogu Strategije obrazovanja RS za period 2016 - 2021. godina koju je juče usvojila Vlada Srpske.

Predsjednik Unije studenata RS Borivoj Obradović kaže da studenti pozdravljaju i podržavaju ovaj prijedlog, jer nikako nije ni trebalo da bude dozvoljeno privatnim fakultetima da imaju studije medicine, prava i pedagoških struka.

- Nemamo ništa protiv privatnih fakulteta, ali imamo protiv lošeg kvaliteta na pojedinim privatnim visokoškolskim ustanovama - rekao je Obradović i dodao da je potrebno još mnogo raditi da bi u RS bili otvoreni privatni fakulteti sa studijima medicine.

S druge strane, na privatnim fakultetima ne kriju nezadovoljstvo ovakvim prijedlogom strategije.

Predsjednik Upravnog odbora Panevropskog univerziteta "Apeiron" u Banjaluci Darko Uremović kaže da bi ovakva odredba bila neustavna i uvodi diskriminaciju studenata RS u odnosu na studente u FBiH i regionu.

- Studenti svih zemalja bivše Jugoslavije mogu studirati na svim naučnim oblastima i na privatnim i na javnim fakultetima, dok bi studenti u Srpskoj bili onemogućeni da biraju. Time se u navedenim naučnim oblastima onemogućava konkurencija, jer krećemo od pogrešne i društveno štetne pretpostavke da su privatne visokoškolske ustanove loše, a javne dobre - kazao je Uremović.

Generalni sekretar Nezavisnog univerziteta Banjaluka Borko Gavrilović kaže da su na ovom univerzitetu opredijeljeni za naučno-nastavni proces i obrazovanje primjenjujući sve reformske principe bolonjske reforme, koja ne razlikuje podjelu univerziteta na javne i privatne.

(Foto: Ivana Vuksa)
- Rezultati koje diplomirani studenti našeg Pedagoškog fakulteta postižu u izvođenju razredne i predškolske nastave jasan su pokazatelj kvaliteta studija - istakao je Gavrilović.

On dodaje da je neophodno raditi na izjednačavanju javnih i privatnih univerziteta kroz zakonsku regulativu na principima akademskih sloboda i naučno-istraživačkog rada, a ne suprotno uz predviđanje restriktivnih mjera za nepoštivanje zakonskih odredaba.


Profesor "BLC koledža" Banjaluka Nenad Novaković smatra da je u izradu Strategije obrazovanja RS trebalo da budu uključeni predstavnici lokalnih zajednica, privrednika i predstavnici privatnih visokoškolskih ustanova.

- Privatni fakulteti su nastali zbog nesposobnosti javnih da odrade sav dio posla - kazao je Novaković i dodao da bi trebalo postaviti iste uslove rada za sve fakultete u RS, i da oni koji ne ispune sve uslove budu zatvoreni.

Strategijom obrazovanja u planu je i unapređivanje kvaliteta obrazovanja na svim nivoima. Kada je riječ o visokom obrazovanju, strateški cilj je povezivanje sa tržištem rada i modernizacija studijskih programa. U planu je i da nadležni periodično kontrolišu sve studijske programe.

U srednjem obrazovanju planirano je razvijanje standarda zanimanja zasnovanih na kompetencijama i ishodima učenja, kao i povezivanje stručnog obrazovanja i tržišta rada.

Povećanje obuhvata djece uzrasta od tri do šest godina cilj je u predškolskom vaspitanju, dok je u osnovnom akcenat na unapređivanju uslova rada škole i modernizaciji procesa nastave.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.