NavMenu

RETROSPEKTIVA 2015 - Investicije u oblasti INDUSTRIJE koje su izazvale najveće interesovanje korisnika "eKapije"

Izvor: eKapija Četvrtak, 28.01.2016. 15:57
Komentari
Podeli
(Foto: Kzenon/shutterstock.com)
Investicioni tim "eKapije" uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje, odnosno čitanost naših korisnika u 2015. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podijelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u sektoru INDUSTRIJE.

U prošloj godini evidentiran je stalni rast industrijske proizvodnje u BiH, a najznačajniji doprinos ostvaren je u prerađivačkoj industriji. Iako te brojke nisu na zavidnom nivou, bitno je da se bilježi pozitivan trend u industriji koja još vuče posljedice od poplava.

Optimizam uliva i naša ovogodišnja lista najčitanijih investicija gdje se našao veliki broj novootvorenih pogona, kao i pogona čija je izgradnja pri kraju. Bilo je dosta ulaganja, kako domaćih, tako i stranih investitora.

"Henkel" je prošle godine otvorio pogon za proizvodnju praškastiih proizvoda u Bileći. U Živinicama se uveliko proizvode elektro motori kompanije "ELIN Motoren", a uspješna godina je i iza kompanije "Violeta" koja je pokrenula proizvodnju tekućih deterdženata i dječijih pelena u Grudama. Velike investicije u Gradišci i Kozarskoj Dubici najavile su i italijanske kompanije "PMP Industries" i "MegaCell".

Pogledajmo šta se najviše čitalo u 2015!

Visoko prvo mjesto zauzela je austrijska kompanija "ELIN Motoren" sa pogonom u Živinicama. U industrijskoj zoni "Maline" uveliko se proizvode elektro motori, a firma je zaposlila oko 80 ljudi.

Pogon je prvobitno bio planiran na području Tuzle, ali zbog brzine i spremnosti rješavanja administrativnih barijera investitori su odabrali općinu Živinice. Prilikom kupovine hale, austrijska kompanija je najavila širenje proizvodnje i dugoročno investiranje u tu općinu.

Da konačno oživljava ilijaška "Željezara" izazvalo je veliku pažnju čitalaca, pa se to našlo na drugom mjestu. Kompanija "Prevent FAD" nakon što je postala većinski vlasnik "Željezare" u Ilijašu, najavila je da planira da uloži 40 mil KM u proizvodnju sivog liva u nekadašnjem gigantu metaloprerađivačke industrije.

(Foto: Avatar_023/shutterstock.com)
Pokretanje proizvodnje planirano je u trećem kvartalu 2016, a radiće se za evropsko tržište gdje su već ugovoreni milionski poslovi. Kako su ranije saopštili iz kompanije "Prevent BH", predviđeno je zaposlenje oko 200 ljudi, dok će biviši radnici "Željezare" ostati uposleni dok ne steknu uslove za penziju.

Trećeplasirana investicija je otvaranje regionalnog distributivnog centra kompanije "Nelt" u Bijeljini. Početkom decembra pušteno je u rad skladište kapaciteta oko 2.000 m2 iz koga se sada robom široke potrošnje pokriva region sjeveroistočne BiH.

Ovom investicijom, vrijednom 2 mil KM, beogradska kompanija "Nelt" je završila šestogodišnji investicioni ciklus započet otvaranjem distributivnih centara u Sarajevu i Banjaluci. U svojim predstavništvima u BiH, "Nelt" zapošaljava više od 320 ljudi.

Prošle godine i kompanija "Henkel" je otvorila pogon u Bileći, u kome je zaposleno oko 30 ljudi, a to je zauzelo četvrto mjesto na našoj listi. U fabrici na jugu BiH prave se praškasti proizvodi na bazi cementa za lijepljenje pločnika i termoizolaciju objekata.

Cjelokupna investicija je kompaniju "Henkel" koštala 9 mil EUR, a najavljeno je da će kapacitet proizvodnje na godišnjem nivou biti 60.000 tona proizvoda. Osim na tržište BiH, proizvodi iz pogona u Bileći plasiraju se u Hrvatsku, Albaniju i Crnu Goru.

Električno biciklo iz Travnika našlo se na petom mjestu. Vodeći se idejom da u svijet pošalje bicikl sa oznakom "Made in BiH", kompanija "GS-Tvornica mašina Travnik" napravila je prošle godine prototip električnog kruzer bicikla. Travnička kompanija je u tome i uspjela, jer se sada biciklo izvozi na mnoga svjetska tržišta.

Riječ je o "Pedelec" električnom biciklu kod koga je snaga motora 250 W. To znači da se biciklu na osnovu odabranog nivoa asistencije i brzine vrtnje pedala dozira snaga na motor. Postoji mogućnost vožnje i na klasični način, tj. bez okretanja pedala.

Potražnja za kruzer biciklima iz Travnika premašila je sva očekivanja, ali ih još nema na ulicama naše zemlje. Razlog je, između ostalog, i cijena, jer je za jedan ovakav bicikl potrebno izdvojiti do nekoliko hiljada evra.

Novi pogon "Violete" u GrudamaNovi pogon "Violete" u Grudama
Na šestu poziciju dospjela je kompanija "Violeta" sa novom fabrikom za proizvodnju tekućih deterdženata i dječijih pelena u Grudama. Fabrika tekućih deterdženata, brzinom od 6.000 litara na sat, proizvodi deterdžente za rublje i ručno pranje suđa, te omekšivače i ostala sredstva za ličnu higijenu.

U okviru te fabrike otvoren je i pogon za proizvodnju pelena u kojoj se primjenjuju najsavremenije japanske tehnologije. Proizvodnja se odvija brzinom linije od 800 pelena u minuti i automatskim pakovanje, i te mašine su prvi put instalirane u Evropi u pogonima kompanije "Violeta".

"Violeta" je u novu fabriku uložila 40 mil KM.

Bebi odjeća i oprema pod brendom "Pčelica Maja" je sedmoplasirana na listi najčitanijih. Na krševitom jugu Republike Srpske, u Bileći, gradu u kome industrijska proizvodnja gotovo ne postoji, razvio se brend bebi odjeće i opreme prepoznatljiv širom BiH.

Iako su pokrenuli isključivo prodaju odjeće za djecu, porodična firma "Pčelica Maja" danas ima svoje proizvode, sigurne kupce i planira saradnju sa stranim tržištima. Na prošlogodišnjem izboru najuspješnijih u privredi RS, bilećka firma je nagrađena kao jedno od najuspješnijih malih privrednih društava.

Osma
pozicija pripala je otvorenoj fabrici "R-S Silicon" u Mrkonjić Gradu. Pogon za proizvodnju metal-silicijuma izgradila je italijanska kompanija "Metallehge", u koji je uložila 41 mil EUR. Previđeno je da se kompletan proizvodni plasman izvozi na zapadnoevropsko tržište, a namijenjen je medicinskoj, građevinskoj i metalskoj industriji.

Prilikom otvaranja fabrike u Mrkonjić Gradu istaknuto je da u svijetu postoje samo četiri fabrike ove namjene.

Da je BiH dobila prvu fabriku za proizvodnju peleta od uglja je investicija koja se na našla na devetom mjestu. Grupacija "Hifa-Oil" je, u okviru svoje kćerke firme, na jesen u Doboju počela proizvodnju i prodaju peleta od uglja, kao i prodaju drvenog peleta.

Firma "Euro-Stil" koja se nalazi na prostoru kompleksa nekadašnje "Bosanke" u Doboju, raspolaže linijom za proizvodnju eko-peleta od uglja kapaciteta 4 t/h, što je čini prvom i jedinom takvom fabrikom u ovom dijelu jugoistočne Evrope.

(Foto: facebook.com)
Destoplasirana je najava će italijanska kompanija "PMP Industries" uložiti od 10 do 15 mil EUR u fabriku mašina u Gradišci. Prema izjavi resornog ministra Petra Đokića, na taj način bi se u preduzeću "Jelšingrad" zaposlilo još 100 radnika u prvoj fazi, a kasnije i njih 400. Realizacija tog projekta trebalo je da počne u septembru prošle godine.


Sarajevska kompanija "Granoff", koja kreira i proizvodi luksuznu i otmenu mušku garderobu, našla se na jedanaestom mjestu sa otvaranjem novog pogona u Vogošći. U tom pogonu najavljeno je zaposlenje 180 ljudi. Dvanaesta pozicija pripala je investiciji kompanije "Sisecam soda Lukavac", koja je najavila da će tokom 2015. godine uložiti 25 mil EUR u novu opremu.

Trinaesto mjesto zauzela je investicija od 35 mil EUR italijanske kompanije "MegaCell". Kompanija je krajem godine saopštila da će da gradi fabriku za proizvodnju silicijumskih poluga u Kozarskoj Dubici. Na četrnaestom je grupacija "Corialis" sa ulaganjem u Konjic, dok je petnaesto mjesto pripalo domaćoj kompaniji "Fis" koja je najavila investiranje 5 mil KM u proizvodnju namještaja od punog drveta.

Listu od 20 investicija završavaju italijanska firma "Industria monouso BH" sa pogonom za proizvodnju plastične ambalaže, "AS group" sa otvaranjem pogona u tekstilnoj tekstilnoj industriji "Fortitudo u Travniku. Tu su i njemački "Athabasca Investment" koji je kupio "Kapis" iz Tomislavgrada, srbačka firma "FarStar OGiS medical" sa širenjem proizvodnje, te bijeljinski S.E.P. koji proizvodi autodijelove za velike svjetske brendove.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji INDUSTRIJA i uporedite koliko se ona slaže sa nekim vašim razmišljanjima, ocjenama i procjenama.

I još nešto, da li ste vidjeli koji projekti su izazvali vašu pažnju, u kategorijama TURIZAM, ZABAVA I REKREACIJA, TRGOVINSKI CENTRI, POLJOPRIVREDA I PREHRAMBENA INDUSTRIJA, NEKRETNINE, ZDRAVSTVO, SAOBRAĆAJ i IT I TELEKOMUNIKACIJE?



Tagovi:
eKapija Beograd
ELIN Motoren Bosnia
Željezara Ilijaš
Prevent FAD
Nelt Beograd
Nelt BiH
Henkel BH Bileća
GS Tvornica mašina Travnik
Violeta Grude
Pčelica Maja Bileća
R S Silicon Mrkonjić Grad
Metalleghe Group Italija
Hifa Oil Tešanj
Euro Stil Doboj
PMP Industries Italija
Jelšingrad Gradiška
Granoff Sarajevo
Sisecam soda Lukavac
MegaCell Italija
Corialis
Fis Vitez
Industria monouso BH
AS group
Athabasca Investment Njemačka
Kapis Tomislavgrad
Fortitudo Travnik
FarStar OGiS medical
SEP Bijeljina
eKapija retrospektiva
eKapija retrospektiva 2015
retrospektiva
retrospektiva 2015
retrospektiva industrija
retrospektiva industrija 2015
retrospektiva investicija industrija 2015
investicije u industriju BiH
ulaganje u industriju BiH
industrijska zona Maline
proizvodnja elektro motora u Živinicama
proizvodnja sivog liva u Ilijašu
Nelt distributivni centri u BiH
distributivni centar Nelt u Bijeljini
skladište Nelt u Bijeljini
fabrika Henkel u Bileći
ceresit
građevinski praškasti proizvodi
električno kruzer biciklo
električno biciklo iz Travnika
Pedelec biciklo
proizvodnja deterdženata u Violeti
deterdženti za pranje suđa
deterdženti za pranje rublja
proizvodnja pelena u Violeti
pelene Violeta
Violeta deterdženti
Violeta omekšivači
proizvodnja metal silicijuma u Mrkonjić Gradu
RS Silicon
RS Silikon
bebi odjeća i oprema Pčelica Maja
Pčelica maja bebi odjeća
odjeća i oprema za bebe
proizvodnja peleta od uglja u Doboju
pelet od uglja
drveni pelet
muška odijela
Granoff odijela
autodijelovi
proizvodnja autodijelova u Bijeljini
industrijska proizvodnja u BiH
industrija BiH
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.