NavMenu

EIF i ProCredit potpisali sporazum o finansiranju inovativnih preduzeća u sedam zemalja

Izvor: eKapija Četvrtak, 28.01.2016. 13:53
Komentari
Podeli

Sa potpisivanja ugovoraSa potpisivanja ugovora
Evropski investicioni fond (EIF) i ProCredit grupa su potpisali sporazum kojim će povećati kreditiranje inovativnih malih i srednjih preduzeća (MSP), kao i malih preduzeća sa srednjom tržišnom kapitalizacijom kroz "InnovFin" - EU finansijski fond za inovatore, inicijativu koju podržava Evropska komisija.

Novi sporazum omogućava "ProCredit grupi" da finansira inovativna preduzeća iz ukupnog budžeta od 250 mil EUR, preko ProCredit banaka u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Makedoniji, Moldaviji, Rumuniji i Srbiji. Prednost za ove banke leži u mogućnosti korišćenja garancije, koju im obezbijeđuje EIF, a koju podržava Horizont 2020 - Okvirni program EU za istraživanje i inovacije. Ovo je prvi sveobuhvatni garantni potpis InnovFin SME-a, koji pokriva ove države i omogućava pomenutim ProCredit bankama da ponude inovativnim preduzećima dodatno kreditiranje po povoljnim uslovima.

Pjer Luiđi Žilber, izvršni direktor EIF-a, izjavio je da je zadovoljan zbog potpisivanja "InnovFin SME" garantnog sporazuma sa "ProCredit grupom", a sve za dobrobit inovativnih preduzeća. On je dodao da su i ranije sarađivali sa "ProCredit grupom", te da su uvereni da će ona moći da podrži inovativna i preduzeća u razvoju, kojima je potrebno finansiranje.

Karlos Moedas, evropski komesar za istraživanje, nauku i inovacije rekao je da je kreditni ugovor potpisan danas, koji je podržala EU, namenjen MSP i malim preduzećima sa srednjom tržišnom kapitalizacijom u državama članicama EU i kao i u državama koje su uključene u program "Horizont 2020" u jugoistočnoj Evropi. Njegov cilj je da pomogne jačanju investicija u inovativne kompanije radi promovisanja zapošljavanja i razvoja.

Borislav Kostadinov, član Upravnog odbora "ProCredit Holdinga", dodao je:

- Ponosni smo što je ProCredit prva bankarska grupa, koja je potpisala sveobuhvatni "InnovFin SME" garantni sporazum za svoja poslovanja u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Makedoniji, Moldaviji, Rumuniji i Srbiji. To će podstaći inovativne ideje i investicije naših klijenata i tako im omogućiti da povećaju svoju konkurentnost. Kao vodeća "matična banka" za mala i srednja preduzeća u ovom regionu znamo da su moderna tehnologija, inovativno razmišljanje i usmerenost ka zaštiti životne sredine glavni faktori za budući razvoj. Ovo se odnosi kako na naše klijente, tako i na naše bankarsko poslovanje.

Kako je navedeno u saopštenju, cilj "InnovFin SME" garantnog sporazuma je da podstakne banke ili druge finansijske institucije da kreditiraju MSP i mala preduzeća sa srednjom tržišnom kapitalizacijom (preduzeća sa manje od 500 zaposlenih), kojima su potrebne investicije i/ili poslovni kapital za istraživanje, razvoj i inovacione aktivnosti, a sve uz finansijsku podršku EU. EIF odabira finansijske institucije na osnovu poziva za iskazivanje zainteresovanosti za finansijske posrednike širom Evrope.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.