NavMenu

Prihodi kompanije "Facebook" porasli za više od 50%

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 28.01.2016. 10:33
Komentari
Podeli
"Facebook" je u posljednjem prošlogodišnjem tromesečju ostvario prihode od 5,84 mlrd USD, 52% više nego godinu dana ranije, dok je dobit i više nego udvostručena, zahvaljujući snažnom rastu oglašavanja.

Prema u srijedu objavljenom poslovnom izvještaju, čista dobit "Facebook"-a dostigla je u proteklom kvartalu 1,56 mlrd USD, dok je u istom tromesečju prethodne godine iznosila 701 milion.

Pritom su prihodi od oglašavanja, koji čine najveći dio prihoda "Facebook"-a, porasli za 56,8%, na 5,64 mlrd USD.

Najviše su porasli prihodi od oglašavanja na mobilnim uređajima, pa sada čine oko 80% ukupnih prihoda od oglašavanja, dok su u prethodnom kvartalu iznosili 78, a godinu dana prije 69%.

- To je znatno veći rast oglašavanja nego što smo očekivali. To pokazuje važnost onoga što nude oglašivačima. Kompanija je puno ulagala, a rezultati pokazuju da joj se to isplatilo - kaže Ken Sena, analitičar u kompaniji "Evercore ISI".

Najveća globalna društvena mreža imala je na kraju četvrtog prošlogodišnjeg tromesečja 1,59 milijardi aktivnih mjesečnih korisnika širom svijeta, 14% više nego godinu dana prije.

Pritom njih 1,44 milijardi pristupa usluzi putem pametnih telefona ili drugih mobilnih uređaja, što je 21% više nego godinu dana ranije.


U cijeloj prošloj godini prihodi "Facebook"-a porasli su 44%, na 17,9 mlrd USD, dok je čista dobit porasla s otprilike 800 miliona na 3,7 mlrd USD.

Zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima, cijena akcija "Facebook"-a porasla je u srijedu više od 10%, na 106 USD, nakon što je u proteklih godinu dana skočila 25%.

- Prošla je godina bila sjajna za "Facebook". Naša zajednica nastavlja da raste, a naše poslovanje da napreduje - poručio je u izvještaju Mark Zukerberg, osnivač i izvršni direktor "Facebook"-a.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Izgradnja HE Dabar: Radovi u zoni mašinske zgrade, angažovano oko 100 kineskih radnika

Na izgradnji hidroelektrane Dabar, aktivirana su gradilišta u zoni mašinske zgrade, brane Pošćenje, kao i na nasipu Grebak, a na ovom projektu koji izvodi kineska kompanija Gezhouba group (Gezuba grupa) angažovano je oko 100 kineskih radnika, rekao je Srni direktor preduzeća Hidroelektrana Dabar Slaviša Stajić. Stajić je objasnio da je na nasipu Vranjača u toku gradnja pristupnog puta, pa će i to gradilište biti aktivirano u narednih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.