Izvor: eKapija | Utorak, 26.01.2016.| 14:37
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RETROSPEKTIVA 2015 - Investicije u oblasti SAOBRAĆAJA koje su izazvale najveće interesovanje korisnika "eKapije"

(Foto: ssguy/shutterstock.com)
Investicioni tim "eKapije" uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje, odnosno čitanost naših korisnika u 2015. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podijelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u sektoru SAOBRAĆAJA.

Građani BiH će još čekati da dobiju najavljenih 300 kilometara autputa na Koridoru 5C, koji će proći cijelom državom – od sjevera do juga. U prometu je trenutno 102 kilometra, a ostale trase su u različitim fazama gradnje ili pribavljanja neophodne dokumentacije.

Direktor JP "Autoceste FBiH" Jasmin Bučo juče je izjavio da u naredne četiri godine mora biti osigurano još 870 mil EUR da bi bilo završeno 70% Koridora 5C, te da je povećanje akcize na gorivo neophodno ukoliko želimo nastaviti gradnju autocesta.

"Autoceste FBiH" ove godine počinju izgradnjom još 30 km autoceste, a radi se o dionicama Počitelj-Međugorje, LOT 2 Zenica jug-Zenica sjever, Drivuša-Klopče, Počitelj-Buna i LOT 3 Zenica jug-Zenica sjever.

Bučo je, takođe, rekao da u ovoj godini kreće i izgradnja mosta Počitelj, koji će ujedno biti i najduži most na Koridoru 5C. Dodao je da će u 2016. biti završene i aktivnosti na prijedlogu modela izgradnje brze ceste od Lašve do Travnika koja je na novoj osnovnoj evropskoj transportnoj mreži, a koja bi bila građena modelom koncesije.

Republika Srpska radi na izgradnji svoje mreže javnih puteva, te kako je u intervjuu "Nezavisnim" rekao ministar saobraćaja RS Neđo Trninić, prioritetni projekti RS su zaobilaznica oko Banjaluke, odnosno autoput do puta AVNOJ-a kao i most kod Gradiške.

Vlada RS je 24. januara 2016. potpisala i Memorandum o saradnji sa kineskom kompanijom za izgradnju pruge Banjaluka-Novi Grad-Dobrljin, za izgradnju autoputa Banjaluka-Prijedor-Novi Grad, odnosno prvu fazu od Banjaluke do Prijedora.

Ovo su detalji naše ovogodišnje liste.

Prvo mjesto i ove godine zauzima Koridor 5C, a posljednja velika vijest je bila da EBRD sa 80 mil EUR finansira izgradnju novih dionica.

(Foto: Blazej Lyjak/shutterstock.com)
- Svjesni smo da za Bosnu i Hercegovinu izgradnja Koridora 5C ima višestruko značenje, jer nas uključuje u međunarodnu suvremenu prometnu mrežu. Ovaj projekt omogućit će izgradnju 7,2 km autoceste na poddionici između Bune i Počitelja, koja je nastavak dionice Počitelj - Bijača, kao i 3,9 km na poddionici između Donje Gračanice i Tunela Zenica – rekao je na potpisivanju ugovora sa EBRD-om ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda.

Također, preko tog pravca BiH dobija kvalitetan izlaz preko luke Ploče na Jadransko more, a sa sjeverne strane otvara se pristup prostoru srednje i sjeveroistočne Evrope.

Drugoplasirana investicija na našoj ljestvici je početak gradnje A transverzale koja će povezivati "Međunarodni aerodrom Sarajevo" sa ostatkom grada. Riječ je o prvoj transverzali koja se gradi na potpuno novoj trasi. Duga je 1.800 metara, a ukupna vrijednost radova iznosi 5,8 mil KM.

Ovom saobraćajnicom vežu se sjever i jug kantona, a pored Novog Grada korist od ceste imaće i Ilidža i Novo Sarajevo. Također, ovo će biti veza XII transverzale s budućim gradskim autoputem.

Izrada studije za autoput Banjaluka-Mliništa je interesovala čitaoce "eKapije", pa se tako ova vijest našla na trećem mjestu naše liste. Predstavnici kineske kompanije "Sinohidro", na osnovu potpisanog sporazuma iz decembra 2014.godine o projektovanju i izgradnji autoputa Banja Luka - Mliništa, dionice od Glamočana do Puta AVNOJ-a, pripremili su i dostavili studijsku dokumentaciju neophodnu za završne pregovore o kreditu. Kako smo danas čuli, na proljeće se očekuje odgovor Kineske razvojne banke o načinu finansiranja ove investicije.

Četvrto mjesto zauzima početak izgradnje carinskog terminal i GP u Gradišci. Tada je rečeno da je vrijednost cijele investicije 24 mil KM i da bi svi radovi trebalo da budu gotovi u 2017.

- Završetak ovakvog kapitalnog projekta mnogo će značiti za Gradišku, jer će postojeći carinski terminal biti izmješten izvan gradskog područja i tako rasteretiti saobraćaj. To će značiti da će svi kamioni direktno dolaziti na novoizgrađeni carinski terminal i da neće imati potrebe da se uvlače u gradsko područje gdje stvaraju gužvu i blokiraju saobraćaj – izjavio je tada portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević.

Vijest da kreće izrada projektne dokumentacije za autoput Banjaluka - Novi Grad zazela je petu poziciju. Predstavnici preduzeća "Autoputevi RS" i Grupe za međunarodnu ekonomsku i tehničku saradnju kineske provincije Šandong potpisali su u martu 2015. godine memorandum o razumijevanju koji se odnosi na saradnju pri izradi studijske i projektne dokumentacije i izgradnju autoputa Banjaluka - Prijedor - Novi Grad, odnosno prve dionice od Banja Luke do Prijedora.

Budući izgled aerodroma "Golubići"
Šestoplasirana je investicija u bihaćki aerodrom "Golubići". Naime, gradska uprava Bihaća je u septembru prošle godine federalnom premijeru Fadilu Novaliću predstavila projekat uređenja aerodroma "Golubići", kako bi se on mogao osposobiti za civilne letove.

Cjelokupna investicija koštala bi 26 mil KM, a projekat predviđa izgradnju tornjeva i proširenje piste sa sadašnjih 1.200 na 2.000 metara, kako bi slijetali i transportni avioni.

O novom mostu na Savi kod Gradiške dosta se pisalo. Prema broju čitanja naših korisnika i posjetilaca sajta ova investicija se našla na sedmom mjestu.

Osmu poziciju zauzima izgradnja obilaznice oko Brčkog. Radovi na ovoj obilaznici počeli su 17. avgusta 2015, a kredit od 28 mil EUR obezbjedila je Evropska banka za obnovu i razvoj.

Potraga za izvođačem radova za izgradnju autoceste od Počitelja do petlje Međugorje našla se na devetom mjestu. Ukupna vrijednost projekta iznosi 100 mil EUR, a sredstva su obezbjeđena od Evropske investicijske banke.

Deseto mjesto zauzela je vijest da je probijen tunel Karaula. Tom prilikom je rečeno da će za saobraćaj biti otvoren krajem 2015, međutim, radovi još uvijek traju, a posljednja vijest je da je završetak tunela predviđen za jun 2016.

Listu od petnaest investicija završavaju autoput Banjaluka-Doboj, rješavanje problema "BH Airlines"-a, završetak Stupske petlje u Sarajevu, brza cesta Lašva-Donji Vakuf i izgradnja podzemne garaže i trga u Sarajevu.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji SAOBRAĆAJ i uporedite koliko se ona slaže sa nekim vašim razmišljanjima, ocjenama i procjenama.

I još nešto, da li ste vidjeli koji projekti su izazvali vašu pažnju, u kategorijama TURIZAM, ZABAVA I REKREACIJA, TRGOVINSKI CENTRI, POLJOPRIVREDA I PREHRAMBENA INDUSTRIJA, NEKRETNINE i ZDRAVSTVO?

Firme:
eKapija.com Beograd
Federalno ministarstvo prostornog uređenja Sarajevo
JP Autoceste FBIH d.o.o. Mostar
Federalna direkcija za civilnu avijaciju/Federalna direkcija za civilno zrakoplovstvo Mostar
EIB
Hering d.d. Široki Brijeg
EURO ASFALT d.o.o. Sarajevo
IPSA INSTITUT d.o.o. Sarajevo
Predsjedništvo BiH
Vlada FBiH Sarajevo
Općina Novi Grad Sarajevo
Vijeće ministara BiH
Ministarstvo finansija/financija i trezora BiH
EBRD BiH Sarajevo
KS Ministarstvo saobraćaja Direkcija za puteve Kantona Sarajevo
Ministarstvo saobraćaja i veza RS
JP Autoputevi RS Banja Luka
CRBC Bejing
Sinohydro Corporation Haidian District, Beijing
Uprava za indirektno oporezivanje BiH Banja Luka
NISKOGRADNJA d.o.o. Laktaši
Grad Bihać
Vlada Brčko Distrikta BiH
Construcciones Y Estudios Španija
JP "Putevi Brčko" d.o.o.
JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo
STRABAG d.o.o. Sarajevo
ENTEA d.o.o. Sarajevo
INTEGRAL INŽENJERING a.d. Laktaši
BH Airlines d.o.o. Sarajevo
Turkish Airlines Turska
EBRD London
Federalno ministarstvo prometa i komunikacija Mostar
Općina Stari Grad Sarajevo
JU OŠ Edhem Mulabdić Sarajevo
Tagovi:
eKapija Beograd
eKapija retrospektiva
eKapija retrospektiva 2015
retrospektiva
retrospektiva 2015
retrospektiva saobraćaj
retrospektiva saobraćaj 2015
retrospektiva investicija u saobraćaj 2015
EIB
JP Autoputevi RS Banja Luka
CRBC Bejing
Sinohidro Corporation Haidian District Beijing
Niskogradnja Laktaši
JP Putevi Brčko Brčko district
Ceste Federacije BiH Sarajevo
Koridor 5 c
Koridor V C
Koridor pet ce
autoput
izgranja autoputeva
autocesta
izgradnja autocesta
Jasmin Bučo
A transverzala Sarajevo
auto put Banjaluka Mliništa
carinski terminal Gradiška
granični prelaz Gradiška
GP Gradiška
Ratko Kovačević
autoput Banjaluka Prijedor Novi Grad
aerodrom Golubići Bihać
most na Savi kod Gradiške
novi most na Savi
obilaznica oko Brčkog
autocesta Počitelj Međugorje
tunel Karaula
Stupska petlja Sarajevo
brza cesta Lašva Donji Vakuf
podzemna garaža Sarajevo
trg Sarajevo
Podijelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.