NavMenu

Kompanije iz BiH boravile na sajmu autodijelova u Parizu i Koperacionoj berzi u Njemačkoj

Izvor: Fena Petak, 26.10.2007. 15:16
Komentari
Podeli

Predstavnici metalskog sektora BiH, uz finansijsku podršku GTZ-a, proteklih dana boravili su u Magdeburgu (Njemačka) gdje su imali korisne poslovne razgovore s predstavnicima njemačkih kompanija, čemu je predhodila posjeta Međunarodnom sajmu autodijelova "Equip auto 2007." u Parizu.

U Magdeburgu - općina Barleben - ove sedmice održan je sastanak na kome su se prezentirane mogućnosti metalskog sektora BiH, uz prisustvo oko 50 njemačkih i šest bh. firmi iz metalskog sektora, te predstavnika VTK-a BiH, FIPA-e, Privredne komore Federacije BiH i gradonačelnika Barlebena.

"Poslije zvaničnog sastanka održana je kooperaciona berza bh. i njemačkih firmi, a neke naše firme kao Rudostroj Kakanj imale su konkretne dogovore i aranžmane, dok su drugi naši predstavnici, posebno iz firmi Energoinvest TDS, Čelik, i Enker blizu realizaciji dogovorenih aktivnosti i aranžmana", kazao je Feni sekretar Grupacije proizvođača komponenti za autoindustriju VTK-a BiH Midhat Čehajić.

Privrednici iz BiH su posjetili Autoklaster u Magdeburgu koji ima više od 170 članica i uspješno radi, posebno u korist malih i srednjih preduzeća.

Na Međunarodnom sajmu autodijelova Equip auto 2007. u Parizu, na kome je učestvovalo više od 2500 izlagača iz cijelog svijeta, predstavnici 12 kompanije iz BiH proteklog vikenda imali su poslovne kontakte s firmama iz Kine, Tajlanda, Malezije pored tradicionalnih učesnika kao što su Njemačka, Italija, Španija, Turska, Srbija i dr.

"Učešće naših firmi na ovakvim manifestacijama bitno je radi postizanja boljih poslovnih rezultata, povećanja izvoza, unapređenja tehnoloških procesa i uvođenja novih tehnologija", istakao je Čehajić dodajući da ostvareni rezultati u metalskom sektoru, a time i u autoindustriji, potvrđuju takav pristup.

Metalski sektor je lani ostvario više 50 posto ukupnog izvoza iz BiH, ili 2,75 milijardi KM, u čemu je bh. autoindustrija imala 15 posto učešća ili 750 miliona KM. Trend rasta je više od 20 posto u zadnje tri godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.