NavMenu

"Luka Brčko" poslovala sa dobiti u 2015.

Izvor: Večernji list Ponedjeljak, 25.01.2016. 10:02
Komentari
Podeli
(Foto: Ivonne Wierink/shutterstock.com)
U 2015. "Luka Brčko" je, i pored svih poteškoća, uspješno poslovala, a poplave koje su prije skoro dvije godine pogodile to područje i nanijele velike štete, davna su uspomena.

Direktor luke Pero Gudeljević za "Faktor" kaže da su prošlogodišnji prihodi bili nešto veći od planiranih i iznose 1,81 mil KM. Troškovi poslovanja nešto su niži i kreću se oko 1,76 mil KM, što je omogućilo neto dobit od gotovo 60.000 KM.

Luka svu zaradu ostvaruje iz svoje osnovne djelatnosti, a to je pretovar robe. Prošle godine su 64 radnika ovog poduzeća uz pomoć dvije dizalice pretovarili 77.000 tona robe.

– U strukturi robe, najviše smo radili s ugljem koji se uvozi u BiH, te željezom koje se izvozi iz BiH. Svi naši zaposleni su uredno primili zarađene plaće - objašnjava Gudeljević.

Ističe da u posljednjih pet godina nema posebnih oscilacija niti u obimu niti vrsti robe koja se pretovara, i dodaje da postoji trend povećanja broja korisnika usluga.

– Najveći korisnici naših usluga su "Sisecam soda Lukavac", "ArcelorMittal Zenica", te u posljednje vrijeme "Unis" iz Dervente. Od brodara tu treba istaknuti DTL i "Beobrod" iz Beograda, kazao je direktor "Luke".

Problemi s kojima se "Luka Brčko" susreće, ponavljaju se iz godine u godinu, bez naznaka kada bi mogle biti riješene. To se, prije svega, odnosi na plovnost rijeke Save pa i Dunava.

– To je preduvjet za odluku naših klijenata da koriste riječne puteve kao svoje logističke pravce, što u konačnici znači da i mi možemo pružati usluge pretovara robe - tvrdi Gudeljević.


Trenutni kapaciteti su dovoljni da odgovore zahtjevima svih korisnika. Međutim, ukoliko bi došlo do povećanog obima robe koja bi išla preko "Luke Brčko", onda bi uprava morala osigurati novac za kupovinu novih dizalica većeg kapaciteta, zaključuje Gudeljević.

Brčko distrikt je osnivač i stopostotni vlasnik Javnog poduzeća "Luka Brčko" koju kontrolira preko Upravnog odbora "Luke". Uprkos tome, "Luka" posluje na tržišnoj osnovi bez novčanih transfera od strane lokalne vlasti. Dvije dizalice u vlasništvu "Luke" donacija su iz Italije, a Pero Gudeljević ističe kako ima korektne odnose s Vladom i Skupštinom Brčko distrikta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.