NavMenu

Slobodno tržište i novi problemi - Elektroprivredama u FBiH predstoji neizvjestan period poslovanja

Izvor: Indikator Petak, 22.01.2016. 10:13
Komentari
Podeli
Elektroprivrede u Federaciji BiH dostigle su maksimum što se tiče korištenja postojećih kapaciteta i predstoji im neizvjestan period poslovanja, rečeno je juče na tematskoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH posvećenoj elektroenergetskom sektoru.

BiH je energetski nezavisna država i takvo stanje moramo zadržati. No, period pred nama donosi slobodno tržište i nove probleme.

Iz "Elektroprivrede HZHB" i "Elektroprivrede BiH "su poručili da su dostigli maksimum što se tiče korištenja postojećih kapaciteta, te da predstoji neizvjestan period poslovanja ukoliko ne dođe do rasta prodajnih cijena.

- Cijela priča se svodi na tri ključne stvari - konkuretnost, otvaranje tržišta i borbu za kupce - tvrdi Drago Bago, v.d. direktor za razvoj u "Elektroprivredi HZHB".

Izvršni direktor za snabdijevanje i trgovinu u "Elektroprivredi BiH" Emir Aganović smatra kako je potrebno imati investicioni potencijal da bi se to imalo.

- Ne možemo 10 milijardi potrošiti putem kredita. Moramo imati dovoljno sredstava i dobiti - navodi on.

Stav SDP-a je da bi se dvije elektroprivrede trebale ujediniti, te da je ustavna struktura najveći hendikep u upravljanju elektroenergetskim sistemima.

- Moramo na državnom nivou imati strategiju koja će jasno rokovima definisati ulogu svih elektroenergetskih subjekata, sa onim šta su ciljevi u narednih 20 godina - kazao je Aner Žuljević, delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Zakone je potrebno uobličiti prema evropskim standardima, unaprijediti tehnologiju kojom raspolažu elektroprivrede kako bi bile konkurentnije na tržištu. No, prije svega potrebno je mnogo više uložiti u rudnike. Iz SDA poručuju da su u rudnike uloženi milioni, a stanje gore nego ikada.

- Očigledno je da smo uložili 130 miliona iz Elektroprivrede i da smo iz budžeta uložili stotine miliona, a da nismo dostigli cilj - podsjeća delegat Rasim Dostović.

Dodatnu zaradu bismo mogli imati da više koristimo solarnu energiju, investitori su zainteresovani da ulože sredstva, poručuju iz koalicije HNS.


Delegat Đuro Prkačin ističe da su sve kvote za solarne elektrane popunjene, te da bi Vlada trebalo da ih preispita.

- Nismo bez šansi, ali moramo pametno iskoristiti svoje resurse - poručio je na sjednici premijer Federacije Fadil Novalić. Naglasio je da ukupan investijski potencijal u Federaciji iznosi oko 11 mrld KM, što može poslužiti ekonomskom rastu.

Na sjednici je usvojeno nekoliko zaključaka radi osiguranja skladnog rada, dugoročnog održivog razvoja elektroenergetskog sektora, između ostalog da će Dom naroda dati prioritet razmatranju svih strateških dokumenata Vlade FBiH vezanih za elektroenergetski sektor FBiH, posebno program prestrukturiranja tog sektora.

Zaduženi su Vlada i resorna ministarstva da analiziraju i upute u parlamentarnu proceduru izmjene i dopune svih propisa kojim se reguliraju oblasti registriranja, davanja odobrenja, proizvodnje i prodaje električne energije, s ciljem smanjenja administrativnih prepreka u cijelom procesu i stvaranja povoljnijeg okruženja za nove investicije u elektroenergetski sektor.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina

Uz park kod banjalučke Delte mogli bi da niknu i stambeni kompleksi, Grad sprema izmjene regulacionog plana

Aktuelna administracija gradonačelnika Draška Stanivukovića planira ponuditi gradsko zemljište oko novog parka kod tržnog centra Delta planet investitorima na prodaju ili u zamjenu za druge parcele. Na njima će biti moguća gradnja stambenih zgrada, a novac dobijen od prodaje tog zemljišta Grad Banjaluka, između ostalog, planira uložiti u gradnju upravo tog parka, koji će progutati milione KM. Grad Banjaluka to namjerava da realizuje

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.