Izvor: eKapija | Četvrtak, 21.01.2016.| 15:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RETROSPEKTIVA 2015 - Investicije u oblasti POLJOPRIVREDE I PREHRAMBENE INDUSTRIJE koje su izazvale najveće interesovanje korisnika "eKapije"

(Foto: branislavpudar/shutterstock.com)
Investicioni tim "eKapije" uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje, odnosno čitanost naših korisnika u 2015. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podijelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u sektoru POLJOPRIVREDE I PREHRAMBENE INDUSTRIJE.

Pomoć države poljoprivrednoj proizvodnji u BiH je neophodna, ali ona je često nedovoljna i spora. Podsticaji stalno kasne, a po riječima poljoprivrednika iz BiH, sa tim novcem ne mogu da pokriju ni ono osnovno. Zakoni o hrani i veterinarstvu na nivou entiteta još nisu usvojeni, iako je nedavno ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio da je usaglašena većina članova ovih zakona, te da preostalih šest članova treba biti usaglašeno ovih dana.

Osim podsticaja, poljoprivrednicima u BiH nužna je i kontinuirana podrška u finansiranju i kreditiranju planiranih investicija. Skoro dvije godine je prošlo od poplava, a kada se još uzmu u obzir i prošlogodišnje suše, mnogi poljoprivrednici se i dalje suočavaju sa posljedicama ovih prirodnih katastrofa. Održavati proizvodnju, nabavljati dobre mašine, i uz sve to plasirati proizvode na povoljan način, danas nije lako. Finansijska injekcija je nužna. Zato često čujemo žaljenje poljoprivrednika na visoke kamate na kredite komercijalnih banaka, ali i mikrokreditnih organizacija.

Još jedan od problema za domaće poljoprivrednike je i liberalizacija trgovine poljoprivrednim proizvodima između BiH i EU, do koje će dovesti adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Ovo će dovesti do ogromnih posljedica po domaću proizvodnju, poruka je predstavnika poljoprivrednog sektora RS.

I, pored svih ovih nedaća i problema, investicija u poljoprivredu i prehrambenu industriju je bilo. A mi vam predstavljamo najzanimljivije u 2015. godini.

Prvo mjesto zauzima "Natural Food" iz Sarajeva koji je uložio 5 mil KM u savremenu hladnjaču u Vitezu. Ovom investicijom sarajevska firma je, osim prerade i skladištenja jagodičastog voća koja se obavljala u hladnjači u Vitezu, u septembru 2015. pokrenula i sortiranje i pakovanje zamrznutog voća.

(Foto: kaband/shutterstock.com)
Kako je u ranijem intervjuu "eKapiji" rekao Goran Papić, direktor i vlasnik ove firme, u hladnjaču su instalirali najsavremeniju opremu svjetskih proizvođača, i to iz Njemačke, Italije i Belgije, te planiraju da prerađuju 75 tona plantažnog i šumskog jagodičastog voća dnevno, dok su kapaciteti skladišta 1.800 tona.

O bijeljinskoj "Šećerani" dosta se pisalo u 2015. godini, pa se tako upravo ova fabrika našla na našoj drugoj poziciji. Prvo su se kao strateški partneri pominjali Hrvati, pa Amerikanci. Do partnerstva nije došlo, ali jeste do stečaja koji je otvoren na kraju prošle godine.

Ipak zainteresovanih investitora još uvijek ima i već su spremili novac da kupe "Šećeranu" u stečaju. Njihov predstavnik Goran Vajkić je rekao za "Capital" da su uvjereni da će ponuditi najbolju cijenu na licitaciji, te da imaju sprema plan investiranja. Procjenjuju da je za remont i dovođenje "Šećerane" u tehnički ispravno stanje potrebno oko 20 mil KM, te dodatnih 45 mil KM investirati u zasade šećerne repe.

Na trećem mjestu je gradačački "Poljovet" koji je uložio 1,6 KM u farmu rasplodnih jaja. Nakon farme kapaciteta 11.500 roditelja, gradačačka firma je na ljeto 2015. počela proces odgoja matičnog jata na još 1.900 m2 u mjestu Srnice Donje.

- Farma matičnog jata teške linije je kapaciteta 10.800 roditelja i 20% rasplodnih jaja plasiraće se drugim proizvođačima, dok ćemo preostalih 80% koristiti za proizvodnju jednodnevnih pilića u vlastitoj savremenoj inkubatorskoj stanici kapaciteta cca 6.000.000 rasplodnih jaja godišnje. Proizvedeni pilići će se plasiraju na domaće i inostrano tržište - rekla je u prošlogodišnjem intervjuu za portal "eKapija" Jasmina Softić, veterinar u "Poljovetu".

Proizvodnja u "Milkosu" (Foto: facebook.com)
Nove investicije sarajevske mljekare "Milkos" našle su se na četvrtoj poziciji. Ova mljekara početkom prošle godine najavila je ulaganja od 46 mil KM u nove proizvode i mehanizaciju. Između ostalog planirano je ulaganje od 4,8 mil KM u bioplinsko postrojenje, zatim 3,5 mil KM u farmu koza sa 2.200 grla, dok je za štalu sa više od 500 junica i opremom izdvjeno 4 mil KM.

U nove linije za proizvodnju mlijeka u prahu, putera i sireva planirano je ulaganje od 15 mil KM, dok će se 6 mil KM izdvojiti na stakleničku i plasteničku proizvodnju. Zanimljivo je da će u fermentaciju kukurza biti investirano 5 mil KM.

Petoplasirani je "Mladegs pak" iz Prnjavora čiji je brend "bonito" stigao i do daleke Australije. Oni su u ranijem intervju za "eKapiju" najavili da ulažu 6 mil KM u opremu i tehnologiju. Kečap "bonito" je u prošloj godini dobio i novu ambalažu, a osim kečapa ova kompanija konstantno razvija i poboljšava i ostale proizvode pod ovim brendom. "Bonito" ima čak 175 artikala koji su dugo godina na tržištu.

Pokretanja proizvodnje u fabrici "Swisslion Trebinje 2" zauzima šesto mjesto naše liste. Ovom prilikom je predsjednik koncerna "Swisslion Takovo" Rodoljub Drašković najavio i nove projekte za Gacko, Ljubinje i Bileću.
Farma pilića "Brojler"

Sedmu
poziciju zauzima "Elisa Berry", koja osim plantaže borovnica, u Živinicama gradi i regionalni distributivni centar.

Osmoplasirani je sarajevski "Brojler" koji gradi pogon za obradu pilećeg mesa u Rajlovcu vrijedan 8 mil KM.

"Frutti-Funghi" iz Visokog zauzima deveto mjesto naše liste. Ova firma gradi novu halu sa hladnjačom kapaciteta 400 tona, a posjeduju i najveću plantažu američke borovnice u BiH.

Deseta
pozicija pripala je gradiškoj firmi "BMB Delta", koja pored voćnih rakija i bezbojne travarice, planira i proizvodnju sokova.

Jedanaestoplasitana je "Stanić grupa" koja je otvorila fabriku "Juicy" u Kreševu vrijednu 45 mil EUR.

Travnička "Bajra" i vijest da Kladanj dobija pogon za preradu mesa od 50 mil KM našli su se na dvanaestom mjestu.

(Foto: genobalkan.ba)
"Madi" iz Tešnja je sredinom 2015. otvorio najveću klaonicu na Balkanu u koju je uloženo 20 mil KM i time zauzeo trinaesto mjesto.

Četrnaestu poziciju naše liste zauzima milićki "Boksit" koji je otvorio pogon za proizvodnju mlijeka.

"Arifagić investment" je sa svojim investicijama od 14 mil KM u najveću farmu norveškog govečeta na Balkanu koja se nalazi u Kozarcu kod Prijedora zauzeo petnaesto mjesto.

Od 16. do 20. pozicije najčitanijih investicija nalaze se "HIP-EX" iz Novog Goražda, otvaranje ruskog logističkog centra za proizvođače hrane u RS, "Vispak" , visočka industrija mesa "Semić", i "Menprom" iz Tuzle.

A listu od 25 investicija završavaju: "Top farm" iz Nove Topole, gradačački "Poljovet", "MMDI Group", "LSA" iz Brčkog imesna industrija "Impro" i "Arifagić investment".


Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji POLJOPRIVREDE I PREHRAMBENE INDUSTRIJE i uporedite koliko se ona slaže sa nekim Vašim razmišljanjima, ocjenama i procjenama.

I još nešto, da li ste vidjeli koji projekti su izazvali vašu pažnju, u kategoriji TURIZAM, ZABAVA I REKREACIJA i TRGOVINSKI CENTRI?Firme:
eKapija.com Beograd
Natural Food d.o.o. Sarajevo
LEDO d.o.o. Čitluk
BOS-AGRO FOOD d.o.o. Sarajevo
Fabrika šećera a.d. Bijeljina
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Banja Luka
Vlada RS Banja Luka
Investiciona razvojna banka RS Banja Luka
POLJOVET d.o.o. Gradačac
MADI d.o.o. Tešanj
BROVIS d.d. Visoko
MilkoS d.d. Sarajevo
Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH
Ured za veterinarstvo BiH Sarajevo
MLADEGS - PAK d.o.o. Prnjavor
SWISSLION-TAKOVO Trebinje
SWISSLION-TAKOVO d.o.o Sarajevo
ELISA BERRY BH Živinice
Grad Živinice
BROJLER d.o.o. Sarajevo
FRUTTI-FUNGHI d.o.o. Visoko
Poljoprivredni fakultet Beograd
Novosadski sajam a.d. Novi Sad
BMB Delta d.o.o. Gradiška
STANIĆ GRUPA Sarajevo
BAJRA d.o.o. Travnik
Općina Kakanj
BOKSIT a.d.
ARIFAGIĆ INVESTMENT d.o.o. Prijedor
Geno Balkan d.o.o. Kozarac Bosna i Hercegovina
HIP-EX d.o.o. Novo Goražde
HLADNJAČA a.d.- Ustiprača
Opština Novo Goražde
Privredna komora RS
Vispak d.d. Visoko
AS GROUP Tešanj
IM SEMIĆ d.o.o. Visoko
MENPROM d.o.o. Tuzla
TOP FARM d.o.o. Nova Topola
Rapić d.o.o. Gradiška
RASTODER d.o.o. Ljubljana, Slovenia
Impro a.d. Prijedor
LSA d.o.o. Brčko
Grad Prijedor
Tagovi:
ekapija com
eKapija retrospektiva
eKapija retrospektiva 2015
retrospektiva
retrospektiva 2015
retrospektiva poljoprivreda i prehrambena industrija
retrospektiva poljoprivreda i prehrambena industrija 2015
retrospektiva investicija u poljoprivredu 2015
Natural Food d.o.o. Sarajevo
LEDO d.o.o. Čitluk
BOS-AGRO FOOD d.o.o. Sarajevo
Fabrika šećera a.d. Bijeljina u stečaju
Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede RS Banja Luka
Vlada RS Banja Luka
Investiciona razvojna banka RS Banja Luka
POLJOVET d.o.o. Gradačac
MADI d.o.o. Tešanj
BROVIS d.d. Visoko
MilkoS d.d. Sarajevo
Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH
Ured za veterinarstvo BiH Sarajevo
MLADEGS - PAK d.o.o. Prnjavor
SWISSLION-TAKOVO Trebinje
SWISSLION-TAKOVO d.o.o Sarajevo
ELISA BERRY BH Živinice
Općina Živinice
BROJLER ZLATNO PILE d.o.o. Sarajevo
FRUTTI-FUNGHI d.o.o. Visoko
Poljoprivredni fakultet Beograd
Novosadski sajam a.d. Novi Sad
BMB DELTA d.o.o. Gradiška
STANIĆ GRUPA Sarajevo
BAJRA d.o.o. Travnik
Općina Kakanj
BOKSIT a.d. Milići
MADI d.o.o. Tešanj
ARIFAGIĆ INVESTMENT d.o.o. Prijedor
Geno Balkan d.o.o. Kozarac Bosna i Hercegovina
HIP-EX d.o.o. Novo Goražde
HLADNJAČA a.d. u stečaju Ustiprača
Opština Novo Goražde
Privredna komora RS Banja Luka
Vispak d.d. Visoko
AS GROUP Tešanj
SEBILJ D.O.O. VISOKO
M SEMIĆ d.o.o. Visoko
MENPROM d.o.o. Tuzla
TOP FARM d.o.o. Nova Topola
RAPIĆ d.o.o. Gradiška
RASTODER d.o.o. Ljubljana Slovenia
MMDI Group Sarajevo
Impro a.d. u stečaju Prijedor
LSA d.o.o. Brčko
Grad Prijedor
Goran Papić
hladnjača Vitez
hladnjače u Vitezu
bijeljinska Šećerana
stečaj bijeljinske Šećerane
farma rasplodnih jaja Gradačac
farma matičnog jajeta
Jasmina Softić
bioplinsko postrojenje
farma koza Milkos
fermentacija kukuruza
bonito
fabrika Swisslion Trebinje 2
proizvodnja slatkiša Trebinje
Svislajon
plantaža borovnica Živinice
distributivni centar Živinice
pogon za obradu pilećeg mesa Rajlovac
plantaža američke borovnice
hladnjača Visoko
proizvodnja voćnih rakija Gradiška
bezbojna travarica
proizvodnja sokova Gradiška
fabrika sokova Kreševo
pogon za preradu mesa Kladanj
klaonica Tešanj
proizvodnja mlijeka Milići
farma norveškog govečeta
Goran Vajkić
Podijelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.