Izvor: RTRS | Četvrtak, 21.01.2016.| 09:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Građani BiH ostali bez mjesta za povrat PDV-a na robu kupljenu u inostranstvu

Od nove godine za građane Bosne i Hercegovine novi problemi. Promjenom u poslovnoj politici Raiffeisen banke svi koji kupovinu obavljaju u inostranstvu ostali su bez mjesta za povrat poreza.

Proces koji je, na šalterima ove banke do sada funkcionisao relativno jednostavno, sada je znatno komplikovaniji.

Od 2001. godine Raiffeisen banka jedina je bila ovlašćena da u Bosni i Hercegovini pruža usluge povrata poreza na robu kupljenu u inostranstvu. Prekidom saradnje s kompanijom "Global blue" građani su ostali bez mjesta na kojem mogu ostvariti ovo pravo.

- Kada građani izađu van zemlje u kojoj su kupili robu i kada je carinska služba ovjerila obrazac za dodatnu vrijednost moraju taj obrazac vratiti putem pošte na adresu koja je naznačena na samom obrascu - kaže Ratko Kovačević, službenik za odnose s javnošću u Upravi za indirektno oporezivanje.

Da bi uopšte zatražili obrazac za ostvarivanje prava na povrat poreza državljani BiH moraju obaviti kupovinu veću od 200 KM. Takođe, po ulasku u Bosnu i Hercegovinu kupljenu robu treba prijaviti carinicima i platiti 27% vrijednosti robe, pa bi potrošači lako mogli ući u minus, smatraju ekonomisti. Mala dobit za potrošača znači i malu zaradu za banke.

- Očigledno se radi o minimalnom profitu jer da postoji sigurno bi to radilo više banaka, a ne samo ova jedna koja je imala monopolski položaj i na kraju je odustala. Niko neće gasiti posao ako na njemu ostvaruje profit - kaže ekonomista Saša Grabovac.

Minimalan profit za banke mogao bi biti dovoljan "Poštama Srpske". Dobro razvijena mreža poslovnica na teritoriji Srpske znatno bi olakšala proces povrata poreza.

- Mi smo kontaktirali kompaniju za povrat poreza, odnosno "Global blue" i trenutno očekujemo njihov odgovor. Zaista smo zainteresovani da svojim korisnicima pružimo tu uslugu u Republici Srpskoj - kaže Željka Koljančić, službenik za odnose s javnošću u ovom preduzeću.

Dok se ne pojavi kompanija koja bi obnovila saradnju sa "Global blue"-om i olakšala cijeli proces, građanima Bosne i Hercegovine ovo će biti samo još jedno od prava do kojeg građani ostalih zemalja, koje nisu članice Evropske unije, dolaze i lakše i brže.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.