Izvor: eKapija | Srijeda, 20.01.2016.| 08:17
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Direktore brine rast napetosti u svijetu i komplikovana geopolitička situacija

(Foto: KieferPix/shutterstock.com)
Dvije trećine generalnih direktora u svijetu smatra da je njihovo preduzeće u većoj mjeri ugroženo danas nego prije tri godine, pokazuje istraživanje kompanije PwC. U istraživanju se navodi da nešto više od četvrtine direktora (27%) vjeruje u poboljšanje globalnog ekonomskog rasta u narednih 12 mjeseci, što predstavlja pad za 10 poena u odnosu na prošlu godinu.

Osim pomenutog, rezultati Godišnje ankete kompanije PwC koja se sprovodi među generalnim direktorima u svijetu pokazuju da je tek nešto više od jedne trećine direktora (35%) veoma uvjereno u rast svojih kompanija u narednoj godini, što predstavlja pad za 4 poena u odnosu na prošlu godinu (39%) i jedan poen manje nego 2013. godine.

Više od 1.400 generalnih direktora anketirano je za potrebe istraživanja, čiji se rezultati objavljuju na dan otvaranja godišnjeg sastanka Svjetskog ekonomskog foruma koji se održava u Davosu u Švajcarskoj.

Optimizam u pogledu rasta prihoda u narednih 12 mjeseci je opao, pa je tek 35% direktora "veoma uvjereno" u odnosu na 39% prošle godine.

Kada je riječ o izgledima ulaganja, za generalne direktore su SAD, Kina, Njemačka i UK i dalje zemlje od najvećeg značaja kada govorimo o rastu prihoda u narednih 12 mjeseci. Meksiko i UAE su takođe dospjeli na listu 10 najznačajnijih zemalja umjesto Indonezije i Australije.

Iznoseći svoja zapažanja o rezultatima ankete, Denis Nali, predsjednik kompanije "PricewaterhouseCoopers International", kaže da "poslovni lideri nisu više tako uvjereni u globalni rast privrede i porast prihoda svojih kompanija. Bez obzira na veličinu, kompanije se suočavaju sa brojnim napetostima koje se ne odnose ne samo na geopolitičku situaciju u svijetu, zakonsku regulativu, sajber kriminal, društveni razvoj, kadrove i reputaciju kompanije".

- Nepovoljne izglede za godinu koja je pred nama pospješuju situacija u SAD, Kini, Njemačkoj i UK, budući da te zemlje imaju najveći značaj kada je riječ o rastu i razvoju privrede. Činjenica da generalni direktori i dalje pominju ove zemlje kao "sigurne luke" govori o tome da postoji opšta neizvjesnost u pogledu odgovora na pitanje odakle će doći realan dugoročan rast prihoda - dodaje on.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.