Izvor: eKapija | Utorak, 19.01.2016.| 14:13
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RETROSPEKTIVA 2015 - Investicije u oblasti TRGOVINSKIH CENTARA koje su izazvale najveće interesovanje korisnika "eKapije"

(Foto: Radu Bercan/shutterstock.com)
Investicioni tim "eKapije" uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje/čitanost naših korisnika u 2015. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podijelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u kategoriji TRGOVINSKI CENTRI.

Tuzlanska kompanija "Bingo" učvrstila je korijenje na tržištu BiH. Poslovanje najvećeg domaćeg lanca trgovina u prošloj godini su obilježile velike investicije i širenje prodajne mreže, a centri su otvarani i u najmanjim gradovima BiH. Kompanija sada ima više od 170 trgovina i 5.500 zaposlenih.

Osim što je krajem 2014. preuzeo objekte "Interex"-a, u vlasništvu kompanije "Bingo" od prošle godine su i objekti slovenačkog "Tuš"-a u BiH, u kojima je tuzlanska kompanija otvarala svoje hipermarkete. Sudeći po najavama, ambiciozni planovi se kuju i za 2016. Jedan od najvećih izazova u ovoj godini je defintivno otvaranje najvećeg "Bingo" centra u BiH, i to u Tuzli.

Sve to je najviše i interesovalo naše čitaoce, pa su realizovane i planirane investicije te kompanije zauzele vrh ljestvice najčitanijih.

Pogledajmo kako izgleda kompletna lista.

Otvaranje novih i gradnja budućih trgovinskih centara kompanije "Bingo", zauzeli su, dakle, visoko prvo mjesto. Kompanija je krajem decembra u Trebinju otvorila centar vrijedan 25 mil KM, u kome je zaposleno više od 100 ljudi. Na jesen je otvorena i sedma poslovnica kompanije na području Unsko-sanskog kantona. Nakon što je u Banjaluci u martu prošle godine počeo da radi hipermarket na mjestu nekadašnjeg "Interex"-a, najavljeno je otvaranje još jednog u tom gradu, kao i u Sarajevu, a oba će po veličini biti veća od onog u Tuzli.

"Bingo" centar u Trebinju
Iako zasad ne postoje konkretni detalji i datumi o početku gradnje tih centara, ono što je izvjesno je da Tuzla u ovoj godini treba da dobije do sada najveći "Bingo" prodajni objekat. Riječ je o centru od oko 40.000 m2, a završetak radova očekuje se krajem ljeta.

"Bingo" je otvarao veće centre i hipermarkete i u drugim manjim gradovima BiH.

Na drugom mjestu po čitanosti našao ce tržni centar "Emporium" u Banjaluci. Nakon što je završila i drugu fazu adaptacije poslovnih objekata u krugu nekadašnjeg "Čajavca" u centru Banjaluke, kompanija "Sloboprom" je otvorila tržni centar "Emporium" na 12.000 m2. U njemu se smjestio i hotel "Jelena" sa 57 soba, kongresnom salom, mini spa centrom, te kafe-restoranom.

U novim poslovnim objektima zaposleno je oko 200 radnika, a u prvoj fazi, koja je završena prije dvije godine, zaposleno je između 160 i 180 radnika.

Banjaluka bi u ovoj godini trebalo da dobije još jedan "Centrum" centar za prodaju robe širokog asortimana i ta vijest se našla na trećoj poziciji. Kako su ranije rekli iz kompanije "Centrum trade" za "eKapiju", objekat se gradi na 8.500 m2, u neposrednoj blizini kružnog toka na ulazu u Banjaluku iz pravca Laktaša. U ovom prodajnom centru biće zaposleno 50 ljudi.

Na četvrtom mjestu je kompanija "dm" sa najavom širenja svojih poslovnica. Iz jedne od vodećih kompanija u kategoriji drogerija u BiH, na proljeće su za naš portal najavili proširenje Upravne zgrade za 2.000 m2, te otvaranje novih i reorganizovanje postojećih prodavnica. Kompanija je u aprilu prošle godine proširila i distribucijski centar u industrijskoj zoni "Blažuj" na Ilidži sa 4.700 na 6.300 m2.

Kompanija "dm" se ubraja u vodeće poslodavce duži niz godina. I prošle godine su dobili priznanje za jednog od najpoželjnijih poslodavaca u BiH prema istraživanju firme "Kolektiv".

Jedan od vodećih domaćih trgovinskih lanaca "Robot" najavio je da će do kraja 2015. godine otvoriti čak šest novih trgovinskih centara širom BiH, u kojima će 300 ljudi dobiti mogućnost zaposlenja. Ta vijest je petoplasirana na našoj listi najčitanijih investicija.

Iz kompanije su rekli da se na tome uveliko radi, pa je u aprilu prošle godine otvoren novi prodajni centar u Prnjavoru, a do kraja godine su najavili otvaranje u Bihaću, Modriči, Doboju, Zenici, te Vakufu.

Derventski "Fructa trade" 15. jula je otvorio tržni centar kod Prijedora i ta investicija se našla na šestom mjestu. Kompanija je tada otvorila 23. po redu maloprodajni objekat "Super Kort" u Kozarcu, pored magistralnog puta Banja Luka – Prijedor.

Sedmo mjesto pripalo je firmi "Sanrprom trade" koja planira da gradi tržni centar, takođe u Prijedoru. Kako je najavljeno iz Zavoda za izgradnju grada Prijedora, objekat će se sa svim pratećim sadržajima graditi u pored magistralnog puta M-4, a biće ukupne površine 2.000 m2.

Veliko interesovanje je izazvala i najava izgradnje gradske tržnice u Livnu i to zatvara našu listu investicija. Na osmom mjestu je, dakle, tender za izradu glavnog projekta gradske tržnice u tom gradu.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategori TRGOVINSKI CENTRI i uporedite koliko se ona slaže sa nekim vašim razmišljanjima, ocjenama i procjenama.

I još nešto, da li ste vidjeli koji projekti su izazvali vašu pažnju, u kategorijama TURIZAM, ZABAVA I REKREACIJA, POLJOPRIVREDA I PREHRAMBENA INDUSTRIJA ?


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.