NavMenu

Prvi "Mercedes" automobil na vodonik najavljen za 2017. godinu

Izvor: B92 Utorak, 19.01.2016. 11:20
Komentari
Podeli
Tehnologija vodoničnih gorivnih ćelija već je našla primjenu u serijskim modelima pojedinih proizvođača, prije svega iz Japana. "Mercedes" ne želi da izgubi priključak i najavljuje produkcijski automobil na vodonik za 2017. godinu.

Šef "Mercedesovog" istraživačko-razvojnog odjeljenja, Tomas Veber (Thomas Weber), rekao je u razgovoru za "Autocar" da je u pripremi automobil sa vodoničnim gorivnim ćelijama koji će imati autonomiju kretanja do 600 km, dok će rezervoar sa vodonikom moći da se napuni za svega tri minuta.

Iako je raniji prototip "Mercedesa" na vodonik bio zasnovan na B klasi, očekuje se da će serijska verzija biti bazirana na SUV modelu GLC (nekadašnji GLK).

"Mercedes" sa vodoničnim gorivnim ćelijama trebalo bi da ima premijeru na sajmu automobila u Frankfurtu, u septembru 2017, a na tržištu će ga dočekati najmanje dva japanska modela sa istim pogonom, ali iz različitog automobilskog segmenta - "Toyota Mirai" i "Honda Clarity Fuel Cell".


Vozilo će biti ponuđeno kupcima u okviru specijalnog lizing programa, a procjenjuje se da će njegova cijena iznositi oko 70.000 EUR.

Da ozbiljno planira srerijski model na vodonik, "Mercedes" je nagovjestio i kroz futurističke konceptne automobile, "F 015 Luxury in Motion" i "Vision Tokyo Concept".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.