Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 18.01.2016.| 13:56
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RETROSPEKTIVA 2015 - Investicije u oblasti TURIZMA, ZABAVE I REKREACIJE koje su izazvale najveće interesovanje korisnika "eKapije"

(Foto: zeljkodan/shutterstock.com)
Investicioni tim "eKapije" uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje/čitanost naših korisnika u 2015. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podijelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u kategoriji TURIZAM.

Okolina Sarajeva i Trebinje - dvije lokacije koje su se smjenjivale tokom 2015. kada je riječ o najavama ulaganja u turističke potencijale ili investicijama koje su u toku. Izgledalo je tako da nakon što imamo nekoliko vijesti o turističkim investicijama u glavnom gradu BiH, vrlo često ih prate i one o ulaganjima u Trebinje. Nije novost reći da u Sarajevu niču novi hoteli, a posljednja vijest je da će turski biznismen uložiti 10 mil EUR u hotel u centru grada na Miljacki. Dok je Beograd svoj "Marriott" otvorio u jesen prošle godine, Sarajevo je već tada imalo dva hotela te američke grupacije.

Nije novo ni to da je Kanton Sarajevo posebno zanimljiv investitorima iz Kuvajta, Katara, Turske... Ovo je za njih oaza čiste prirode, a realnost nam kaže da su u investiranju brži od domaćih privrednika. Baš kao što se u Beogradu već godinu i po dana vode polemike oko Beograda na vodi, tako se ni u Sarajevu nije naišlo na ravnodušnost oko projekta zvani "Buroj Ozone", vrijedan 4,5 mlrd KM. U zemlji u kojoj je nezaposlenost mladih skoro 60%, kako gledati na ovakve najave?

Turističkim stručnjacima nije čudno zašto je posljednjih godina Trebinje u žiži novih investitora, jer je grad sa idealnom pozicijom, na tromeđi BiH, Crne Gore i Hrvatske. Ono što je bila ideja turističkih radnika tog grada - Trebinje kao baza turistima, odakle bi išli na dnevne izlete do Dubrovnika, Mostara, Herceg Novog i opet se vraćali Trebinju, već je postala praksa u posljednje dvije godine.

Bilo da je to Jahorina, ski centri u FBiH sa još neiskorišćenim potencijalom, nacionalni parkovi poput "Une", ili Trebinje, to su destinacije koje bi trebalo strateški posmatrati i ništa ne prepustiti slučaju, a kamoli politici.

Da pogledamo kako izgleda naša lista.

Na prvom mjestu je turistički grad "Buroj Ozone" vrijedan 4,5 mlrd KM, a koji bi Arapi gradili u Trnovu. Na 120 hektara zemlje predviđeni su luksuzni hoteli, vile, apartmani, šoping mol, restorani, šetališta, zelene i vodene površine. U planu je da se male vile prodaju ili daju pod zakup, a biće i luksuznih vila do 500 m2. Kompaniju "Buroj Property Development" iz Dubaija prati mnogo drugih investitora. Naime, oni okupljanju lance hotela, šoping molova, koji će graditi svoje objekte u Trnovu. Ugovor za izgradnju potpisan je u oktobru, a načelnik Trnova rekao je da su prvi radovi mogući u 2016.

Grad sunca u Trebinju zauzeo je drugu poziciju. U okviru "Grada sunca", koji bi gradio Rodoljub Drašković, biće izgrađen hotel sa šest zvjezdica, staza za Formulu jedan, biciklistička i trim staza, hala sportova sa otvorenim terenima, golf tereni, aerodrom i drugi sadržaji, a sve to na 80 hektara.

Za ovu investiciju Drašković ima spremnih 20 mil KM, a već ovog ljeta je moguće očekivati neke sadržaje za turiste. Ukoliko bude imao suinvestitora i ako ne bude opstrukcija, Drašković planira da projekat bude završen za pet godina. Posao bi kako je rekao moglo dobiti 1.500 ljudi. U okviru Grada sunca, gradio bi se i filmski grad Emira Kusturice. Interesantno u ovom projektu je najava da bi tu bila i staza Formule 1, a čelni ljudi kompanije Bernija Eklstona već su bili u Trebinju. Koliko je realna ta investicija, ostaje da se vidi.

Treće
mjesto pripalo je opet Trebinju, tačnije investiciji na brdu Crkvina, gdje je već smješten kompleks Hercegovačke Gračanice. Zamišljeno je da se dodatno obogati taj prostor, koji je veoma omiljen među turistima. Za sada je urađeno idejno rješenje arhitekata iz Beograda, koji su zamislili hotel visoke kategorije, ali i, nešto skromniji, hostelski smještaj, restorane, kafee, kao i vinariju u kojoj bi se proizvodila, prezentovala i degustirala vina ovog podneblja.

Sarajevski hotel "Courtyard by Marriott" otvoren je u julu 2015. i našao se na četvrtoj poziciji naše liste. Hotel raspolaže sa 130 soba i dva apartmana i smješten je na Skenderiji, atraktivnoj lokaciji za boravak hotelskih gostiju s obzirom na blizinu diplomatsko-konzularnih predstavništava, te administrativnih i kulturnih institucija. Investitor ovog hotela je kompanija "Lake", dok je upravljanje hotelom povjereno kompaniji "Interstate Hotels i Resorts". Hotel zapošljava više od 50 radnika.

Na petom mjestu nalazi se prvo moderno katunsko naselje u BiH, "Srebrna lisica" na Bjelašnici. Cjelokupno naselje imaće površinu od oko 13.500 m2. Projektant je sarajevska firma "NonStop", koja je projekat za Bjelašnicu uradila prije 6 godina, ali su ga sada u saradnji sa Opštinom Trnovo doradili kako bi napravili arhitektonsko-urbanističku kompoziciju. Naselje apartmanskog tipa okruživaće jedan pješački trg. Ispod trga će biti smještene garaže, sa 90 mjesta, a iz garaža će se ići u suterene objekata. Osim paviljona, naselje će imati poslovne sadržaje, ugostiteljske objekte, prodavnice... U "Srebrnu lisicu" uložiće novac 10 investitora.

Vijest da će "Sarajevo City Center" dobiti luksuzni hotel "Westin" dospjela je na šesto mjesto po čitanosti. "Westin" je dio kompanije "Starwood Hotels & Resorts" koja ima preko 1.000 ugostiteljskih i hotelijerskih objekata širom svijeta uključujući i hotele "Sheraton". Hotel će imati pet zvjezdica, sa 227 soba, a okupiraće prostor od ukupno 20.000 kvadratnih metara. Najavljeno je da će biti otvoren u 2016.

Nedavno otvoreni hotel "Pino Nature" na Trebeviću našao se na sedmom mjestu. Već krajem 2014. "eKapija" je pisala šta će to da ponudi novi hotel na popularnom sarajevskom izletištu, a prije nekoliko dana dobili smo i prve fotografije novootvorenog objekta.

"Pino Nature" je investicija turističke agencije "Relac Tours", a projektovao ga je "Studio Zec" na čelu sa Amirom Vukom Zecom. Hotel posjeduje 22 sobe, 2 apartmana, bazen, fitnes dvoranu, veliku konferencijsku salu, koja se po potrebi može podijeliti na više manjih sala. Tu su i restoran i kafe kutak sa kaminom.

(Foto: facebook.com )
Osmu poziciju drži etnoselo "Ljubačke doline" u selu Ljubačevu kod Banjaluke. Etnoselo čine tradicionalne kuće i starine iz 19. i 20. vijeka, te muzej sa čak 5.000 eksponata sa šest kontinenata. Vlasnik etnosela-muzeja Nedeljko Branković odlučio je da njegov kolekcionarski rad, dug 30 godina, postane dostupan svima. Sedam godina gradio je buduću turističku atrakciju na svega 17 km od Banjaluke.

Vlašićki kompleks firme TLG vrijedan čak 3,5 mlrd EUR našao se na devetom mjestu. "Eco zona Korićani-Vlašić" će se prostirati na 20 kilometara kvadratnih, a u sklopu njega je predviđena izgradnja edukacijskog, zdravstvenog, sportsko-rekreativnog i turističkog centra.

U sklopu "Eco zone", projekta koji se nalazi na granici dva entiteta, predviđena je izgradnja aerodroma, golf terena, luksuznih vila, klinike za rehabilitaciju, vještačkog jezera, akvaparka, edukacijskog centra, multipleks zgrade s apartmanima i poslovnim kancelarijama. U cijeli projekt, za koji inače vlada ogromno zanimanje domaćih i inozemnih kompanija, trenutno je uključeno oko 30 sudionika, od toga 12 velikih evropskih univerziteta, agencija, "Siemens" Zagreb, općine, kantona.

Deseta pozicija pripala je trebinjskom hotelu "Nar", koji je jedan od hotela sa najvišim energetskim razredom u BiH.

Višegrad će dobiti akvapark, a ta se investicija našla na jedanaestom mjestu najčitanijih tekstova o turizmu.

Listu od 15 investicija završavaju izletište Ada na Vrbasu, Termalna rivijera "Ilidža", ruska investicija u hotel na Palama i obnova Titove vile u Lastvi kod Trebinja.

Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji TURIZAM, ZABAVA I REKREACIJA i uporedite koliko se ona slaže sa nekim Vašim razmišljanjima, ocjenama i procjenama.

I još nešto, da li ste vidjeli koji projekti su izazvali vašu pažnju, u kategorijama TRGOVINSKI CENTRI i POLJOPRIVREDA I PREHRAMBENA INDUSTRIJA?

Firme:
eKapija.com Beograd
Općina Trnovo
Vlada KS Sarajevo
Buroj Property Development Dubai
Grad Trebinje
SWISSLION-TAKOVO Trebinje
LAKE d.o.o. Sarajevo
Courtyard by Marriott Sarajevo
NEIMARI d.o.o. Sarajevo
STUDIO NON STOP d.o.o. Sarajevo
AL-SHIDDI INTERNATIONAL d.o.o. Sarajevo
IIB B.S.C. Manama
Starwood Hotels and Resorts Worldwide, Inc. Stamford
RELAX-TOURS d.o.o. Sarajevo
STUDIO ZEC d.o.o. Sarajevo
TUZLIĆ-SREBRENICA d.o.o. Zavidovići
Etno selo - muzej Ljubačke doline Ljubačevo
TLG d.o.o. Travnik
Grijanjeinvest d.o.o. Pale
DINECO d.o.o Trebinje
Hotel Nar Trebinje
Opština Višegrad
Romanijaputevi ad Sokolac
Ars studio d.o.o. Banja Luka
Grad Banja Luka
Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske
TERMALNA RIVIJERA ILIDŽA d.o.o. Sarajevo
Mrkulić Company d.o.o. Sarajevo Hotel Hollywood Sarajevo-Ilidža
Terme Čatež d.d. Slovenija
Stara Ada Banja Luka
Opština Pale
Turistička Organizacija Grada Istočno Sarajevo
Vlada RS Banja Luka
INN-DRAGON d.o.o. Sarajevo
Tagovi:
Swisslion Trebinje
LAKE d.o.o. Sarajevo
Marriott Sarajevo
Courtyard by Marriott Sarajevo
Interstate Hotels i Resorts
NEIMARI d.o.o. Sarajevo
STUDIO NON STOP d.o.o. Sarajevo
AL-SHIDDI INTERNATIONAL d.o.o. Sarajevo
IIB B.S.C. Manama
Starwood Hotels and Resorts Worldwide
Inc. Stamford
Tuzlić Srebrenica
Etno selo muzej Ljubačke doline Ljubačevo
TLG doo Travnik
Grijanjeinvest d.o.o. Pale
DINECO d.o.o Trebinje
Hotel Nar Trebinje
ROMANIJAPUTEVI Sokolac
Ars studio d.o.o. Banja Luka
Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske
TERMALNA RIVIJERA ILIDŽA d.o.o. Sarajevo
Mrkulić Company d.o.o. Sarajevo Hotel Hollywood Sarajevo-Ilidža
Terme Čatež d.d. Slovenija
Stara Ada Banja Luka
Vlada RS
Buroj Ozone
turistički grad Trnovo
ulaganja u Trnovo
Grad sunca Trebinje
eKapija retrospektiva
eKapija retrospektiva 2015
retrospektiva
retrospektiva 2015
retrospektiva turizam
retrospektiva turizam 2015
ulaganje u Trebinje
turističke investicije u Trebinje
Rodoljub Drašković
formula 1 Trebinje
Filmski Grad Trebinje
Emir Kusturica
Crkvina Trebinje
kompleks Hercegovačka Gračanica Trebinje
Meriot hoteli Sarajevo
Marriott hotel Sarajevo
novi hoteli Sarajevo
hotel Nar Trebinje
Srebrna lisica Bjelašnica
apartmansko naselje Srebrna lisica
apartmansko naselje Bjelašnica
ulaganja u Bjelašnicu
ulaganja na Jahorini
hotel Westin Sarajevo
hotel u Sarajevo City Center
hoteli Trebević
novi hoteli Trebević
hotel Pino Nature
Amir Vuk Zec
Ljubačke doline
etnosela Banjaluka
Nedeljko Branković
eko zona Korićani Vlašić
akvapark Višegrad
Ada na Vrbasu
Termalna rivijera Ilidža
hoteli na Jahorini
novi hoteli na Jahorini
Titova vila Lastva
Titova vila Trebinje
Podijelite:
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.