NavMenu

NOVALIĆ: Novim kolektivnim ugovorom FBiH bi se dovela do bankrota

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 14.01.2016. 15:43
Komentari
Podeli
Fadil Novalić (Foto: fbihvlada.gov.ba)Fadil Novalić
Predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić ocijenio je kako bi kolektivni ugovor koji su usuglasili sindikati i poslodavci doveo Federaciju do nemoguće situacije te pogoršanja opštih radnih uslova.

- Institucije FBiH u ovom procesu su interesna strana jer na svim nivoima, od opštinske, preko županijske, do federalne, broj zaposlenih u institucijama je 130.000. U proteklom periodu, primjenom "starog" Zakona o radu i kolektivnih ugovora, na nivou Federacije BiH, zaposlenici institucija su podnijeli veliki broj tužbi i obveze po izvršnim sudskim presudama su dostigle 600 mil KM, što s kamatama iznosi više od milijardu maraka - rekao je Novalić.

Novim Zakonom o radu ta je mogućnost spriječena, ali problem predstavlja kolektivni ugovor koji je u suprotnosti s ovim zakonom pa bi se omogućilo bankrotiranje FBiH, prenosi "Večernji list BiH".

- Novim kolektivnim ugovorom koji su predvidjeli poslodavci i sindikati praktično bi bilo omogućeno da se nastavi isti scenarij, te da se nastave tužbe i izvršne presude, a u skladu s tim Vlada FBiH ne može dopustiti bezočno otuđivanje od države i građana Federacije BiH te enormno bogaćenje određenih interesnih grupa koje radi svojih ličnih koristi urušavaju financijsku stabilnost Federacije BiH. Gomilanje izvršnih presuda po ovoj osnovi, između ostalog, je i razlog za dodatno zaduživanje Federacije BiH i konstantno povlačenje tranši MMF-a - rekao je Novalić.


Pri tome je odbacio i navode o minimalnoj plati dodajući kako su sindikalci predvidjeli da ta plata može biti i ispod minimalca.

- Novim kolektivnim ugovorom poslodavci i sindikati su predvidjeli da se u određenim okolnostima plata može spustiti na 285,12 KM, tj. satnicu od 1,62 KM. Zamjenom teza ova inicijativa se pokušava pripisati Vladi FBiH, kao i negativan odnos prema povećanju minimalne plate, što bi uništilo fiskalni sistem Federacije BiH.

Vlada FBiH definitivno ne podržava nejasne okolnosti pod kojima poslodavci mogu smanjiti minimalnu platu u cilju zaštite zaposlenika, objasnio je premijer Novalić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.