Izvor: B92 | Srijeda, 13.01.2016.| 14:15
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kupovina "zadimljenih" stanova i kuća opasna po zdravlje - Toksične hemikalije se talože u zidovima, tepisima, tapetama

Kupovina ili iznajmljivanje stanova i kuća u kojima su živjeli pušači može biti ozbiljniji zdravstveni problem nego što bi mnogi pomislili, a naučnici tvrde kako to može povećati rizik od obolijevanja od raka jer se toksične hemikalije veoma dugo zadržavaju u tepisima, zavjesama, zidovima i namještaju.

Takozvani "dim iz treće ruke" predstavlja opasnost za zdravlje, naročito kod male djece i osoba koje već imaju problema sa zdravljem. Naučnici su otkrili kako se štetni ostaci dima cigareta mogu uvući u doslovno svaku poroznu površinu, zbog čega je veoma teško riješiti ih se, a to znači da ljudi mogu biti izloženi opasnim pušačkim hemikalijama čak i ako sami nikada nisu pušili.

Na Univerzitetu "San Diego" sproveli su istraživanje tokom kojeg su proučavali uticaj "dima iz treće ruke" na ljude koji su sa njim dolazili u kontakt u iznajmljenim i kupljenim kućama, vozilima za iznajmljivanje, hotelskim sobama i kasinima.

Pokazalo se kako su stanovi i kuće pravi rezervoari zagađenja iz pušačkog dima čija se isparenja upijaju u zidove. Gips je, na primjer, poput rupe bez dna za te toksine, a slično je i sa tepisima i tapetama.

Opasnim hemikalijama su posebno izložena djeca zbog svog istraživanja i dodirivanja svega oko sebe, puzanja i stavljanja u usta različitih predmeta. Dim cigareta sadrži hiljade hemikalija koje se talože na različitim površinama, a mnoge od njih su toksične i kancerogene.

Iako količina tih hemikalija kod "dima iz treće ruke" može biti prilično niska, mogu biti itekako opasne ako smo im duže vrijeme hronično izloženi. Među njima su i one koje mogu izazvati napad astme, iritacije očiju, pluća i grla, a mogu imati uticaja i na zacijeljivanje rana i kardiovaskularne probleme.

Brisanje prašine i usisavanje, kao ni farbanje zidova nije dovoljno da bismo se riješili naslaga od pušačkog dima čak ni mjesecima nakon što se u nekom prostoru prestalo sa pušenjem. A stručnjaci tek treba da otkriju efikasan način čišćenja "dima iz treće ruke".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.