NavMenu

"Autoceste FBiH" nastavljaju gradnju autoputa A1 na području Zenice

Izvor: biznis.ba Srijeda, 13.01.2016. 15:48
Komentari
Podeli

(Foto: Aleksandar Parezanović)
Preduzeće "Autoceste FBiH" nastavlja gradnju autoputa A1 na području Zenice, a izvođači radova u veće zahvate će krenuti čim to dugoročnija vremenska prognoza dozvoli, piše današnji "Dnevni avaz".

Prvi naredni veliki projekt jeste gradnja mosta, a onda i vijadukta na dionici Drivuša - Klopče. Nastavak je to dionice od naplatnih kućica na lokaciji Zenica-Jug u Drivuši, a prvi stubovi vidljivi su već u naselju Perin Han, s druge strane rijeke Bosne.

- Trenutno je na različitim pozicijama angažovano petnaestak osoba, ali se čeka početak trećeg mjeseca i topliji dani, a time i manji vodostaj Bosne - rekao je za "Avaz" Mario Bevanda, prvi čovjek kompanije "Hering", izvođača radova za ovu dionicu.

Kako je najavio, već krajem ovog mjeseca na radilište će početi pristizati dijelovi skele za gradnju mosta, koji će dolaziti i montirati se duže od mjesec dana.

- Bit će to jedinstvena skela, neviđena na Balkanu i sličnim radilištima, a i ova dionica je puna jedinstvenih, grandioznih rješenja, jer je dio jedne od najkompleksnijih dionica na cijelom A1 autoputu - kazao je Bevanda.

Dionica od Drivuše prema Klopču i nastavak zaobilaznice oko Zenice do naselja Banlozi jedna je od najkompleksnijih i najskupljih dionica na cijelom autoputu.

Gradnja poddionice finansira se iz sredstava Kuvajtskog fonda, a procijenjena vrijednost radova iznosi oko 38,5 mil EUR. Najznačajniji objekti na toj poddionici su most Drivuša dužine oko 650 metara, te vijadukt Perin Han dužine oko 390 metara.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.