NavMenu

Mljekari u RS čekaju premije za mlijeko - Dok ne stigne novac od države, poljoprivrednici se oslanjaju na sopstveni rad

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 13.01.2016. 08:13
Komentari
Podeli
Dragan Janjić iz Omarske kod Prijedora farmu na kojoj danas ima 35 muznih krava i 20-ak junica podigao je prije 16 godina na livadi, na zemlji koju je kupio i na kojoj je širio štale i imanje.

Prisjeća se da je u jednom periodu vraćao šest kredita, ali danas nikom ne duguje ni marku. Ni činjenica da njemu Ministarstvo poljoprivrede duguje, kako kaže, oko 50.000 maraka na ime premije za mlijeko za 7 mjeseci u prošloj godini, ne koči ga u radu.

- Znam da Ministarstvo plati kad dobiju pare, nikad nije ostalo da nisu platili. Pa je li to došlo u martu ili aprilu, meni je tad dobrodošlo, kad dođe tad treba više novaca za sjetvu proljetnu. Jedino ako se zadrži tad, onda je problem - rekao je Janjić.

Prilagođavanje uslova na farmi za izvoz mlijeka počeo je prije dvije godine, a rješenje o izvozu dobio je prije dva mjeseca. Dnevno 35 krava da oko 900 litara mlijeka. Kaže, mljekara mu sada plaća 61 pfening po litri mlijeka, što je za dva pfeninga manje u odnosu na nekoliko mjeseci prije.

- Zemlja mi je u okruženju, nemam velikih troškova oko toga, dosta toga sam radim i nemam troškove koje imaju druge farme. Mogu da podnesem te cijene kakve su sad trenutno, tako da to za mene nije problem. Ali ne možemo se mjeriti, ja i neka druga farma koja radi 30-40 kilometara zemlju daleko. To su ogromni troškovi dodatni - kaže on.


Upravo računica gasi mljekarske farme u Srpskoj, kažu u Udruženju poljoprivrednih proizvođača. U septembru 2014. imali su 6.700 registrovanih mljekara, a u septembru 2015. godini 2.000 manje.

Na farmi Dragana Janjića, vode se starom narodnom izrekom "U se' i u svoje kljuse". Oni se ne oslanjaju na podsticaje. Kažu, kad god došli, dobro su došli. Funkcionisanje farme obezbjeđeno je tekućim poslovanjem, odnosno prihodima od prodaje mlijeka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.