NavMenu

Birokratija i porezi i dalje "guše" BiH - Vlast ne shvata ozbiljno analize međunarodnih agencija i organizacija

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 11.01.2016. 11:27
Komentari
Podeli
(Foto: gibleho/shutterstock.com)
BiH je na listi zemalja najboljih za poslovanje, koju je za 2015. godinu objavio ugledni američki magazin "Forbes", zauzela 78. mjesto, od ukupno 144 zemlje svijeta, što je napredak u odnosu na prethodnih nekoliko godina.

Naime, BiH je 2012. godine bila na 85 mjestu, dok je 2013. godine zauzela 82, a 2014. godine 84. mjesto među zemljama najboljim za poslovanje.

Prema pokazateljima koje obuhvata "Forbesova" analiza, BiH je najlošije rangirana kada su u pitanju birokratija i poreska opterećenja, pa u tim segmentima zauzima veoma loše 137. i 119. mjesto na svijetu, a što je bio slučaj i u izvještaju za 2014. godinu. Takođe, loš plasman je zabilježen i kod stepena primjene inovacija, gdje je BiH zauzela 115. mjesto. Kada su u pitanju lične slobode i stepen primjene novih tehnologija, BiH je plasirana na 79. mjesto.

Po stepenu korupcije BiH je na 72. mjestu, a po zaštiti investitora na 63. poziciji. Kada je u pitanju tržište, BiH je zauzela 51. mjesto i tu je zabilježeno lošije stanje u odnosu na prethodni izvještaj, dok su pogoršanja zabilježena i kada je u pitanju administracija. Najbolje pozicije BiH je zauzela kod trgovinskih i finansijskih sloboda, 36. odnosno osmo mjesto na svijetu.

Kada je u pitanju prethodni izvještaj "Forbesa" za 2014. godinu, treba reći da je BiH bila najlošije ocijenjena kada je u pitanju birokratija, pa se tako našla na dalekom 120. mjestu, a odmah zatim vrlo loše ocjene bile su i za poresko opterećenje, te je BiH pozicionirana na 118. mjesto. Inače, od zemalja iz regiona najbolje su plasirane Slovenija na 20. i Makedonija na 39. mjestu, dok je Srbija ne nezavidnom 83. mjestu. Na ovoj listi Mađarska je na 42. mjestu, a od 44. do 46. mjesta su Rumunija, Bugarska i Hrvatska. Crna Gora je na 49. mjestu liste najboljih zemalja za biznis, Grčka je na 50. mjestu, Albanija je 69, a Srbija posljednja među zemljama regiona i nalazi se na 83. mjestu.

Na prvom mjestu liste je Danska, za kojom slijede Novi Zeland, Norveška, Irska i Švedska. U prvih deset po uslovima poslovanja su Finska, Kanada, Singapur i Holandija.


Švajcarska je na 12, Njemačka na 18, Sjedinjene Američke Države na 22, Japan na 23. mjestu liste "Forbesa".

Ekonomski analitičari ističu da "Forbes" koristi relativno sličan metodološki pristup kao i Svjetska banka u svojim izvještajima. Prema njihovim riječima, pravna sigurnost je među najvažnijim parametrima za investicionu atraktivnost nekog područja, iz ugla investitora.

Kada je u pitanju birokratija, koja je ponajviše "zaslužna" za lošu poziciju BiH, oni ističu da se BiH posmatra na osnovu složenosti sistema, velikog broja institucija, posebno onih koje izdaju dozvole, ali i broja procedura, što dovodi do visokog stepena birokratije u ovakvim izvještajima.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, smatra da je veliki problem što vlast u BiH ne čita i ne pokušava da shvati nijednu od ozbiljnih analiza koje rade međunarodne agencije i organizacije, pa tako i ugledni "Forbes", o poziciji BiH u odnosu na okruženje i svijet.

- Domaće vlasti ne shvataju da bi te analize trebalo da budu bukvar za njihovo ponašanje u budućnosti - smatra Pavlović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.