NavMenu

Konobari, prodavci, programeri, kuvari - Ovo su bili najtraženiji radnici u Hrvatskoj u 2015.

Izvor: Tanjug Subota, 09.01.2016. 12:15
Komentari
Podeli
(Foto: aslysun/shutterstock.com)
Konobari, prodavci, programeri, kuvari, frizeri, knjigovođe, administratori, vozači kamiona i komercijalisti bili su najtaženija zanimanja u Hrvatskoj u 2015. godini.

S obzirom na vrstu zaposlenja, prošle godine je objavljeno ukupno 59% oglasa za rad na neodređeno vrijeme, gotovo na istom nivou kao i 2014, kada se u 58% oglasa nudio rad na neodređeno, navodi se u godišnjem izvještaju o tržištu rada portala "MojPosao".

Ugovor na određeno vrijeme se u protekloj godini nudio u 51% oglasa, dok su se honorarni saradnici tražili u 6% oglasa, a 3% oglasa se odnosilo na studentske poslove.

S druge strane, 54% tražilaca posla bilo je zainteresovano za stalni posao, a trećina za rad na određeno (32%). Za honorarni posao bilo je zainteresovano 13% ljudi, a za sezonski njih 11%.

Tokom 2015. poslodavci u Hrvatskoj su najčešće tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom – u 50% oglasa srednja stručna sprema bila je uslov za uspješnu prijavu na konkurs.

Zaposleni s višom stručnom spremom traženi su u 21% oglasa, a u 34% oglasa je kao uslov bila navedena visoka stručna sprema.

Poznavanje stranih jezika traženo je u 49% oglasa, i to najviše napredno znanje engleskog jezika (54% oglasa), a osnovno poznavanje engleskog je traženo u 19% oglasa. Najviše tražilaca posla je u svojim poslovnim biografijama navelo napredno poznavanje engleskog jezika (38%), dok je 23% navelo profesionalno poznavanje. Osnovno poznavanje engleskog je navelo njih 19%.

Njemački jezik je bio drugi po zastupljenosti, a na trećem mjestu - italijanski. U trećini oglasa (31%) tražilo se poznavanje rada na kompjuteru, a u polovini oglasa tražilo se radno iskustvo (52%) i to u prosjeku od 2,5 godine.

Prošle godine poslodavci u Hrvatskoj su objavili i gotovo 1.000 oglasa za poslove u inostranstvu, što je rast od 88% u odnosu na 2014, a najviše oglasa se odnosilo na poslove u Njemačkoj, Mađarskoj i Austriji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.