NavMenu

Američka kompanija "Nvidia" lansirala superkompjuter za samovozeće automobile

Izvor: Radio 021 Petak, 08.01.2016. 15:37
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: ambrozinio/shutterstock.com)Ilustracija
Jedan od najvećih svjetskih proizvođača grafičkih čipova, američka kompanija "Nvidia", napravila je superkompjuter jačine 150 "Macbook Pro" računara, koji će upravljati samovozećim automobilima.

Direktor te kompanije Đen-Sun Huang predstavio je na ovogodišnjem sajmu tehnologije CES u Las Vegasu superkompjuter za automobile "Drive PX2", veličine kutije za užinu.

Računar koji posjeduje 12 CPU jezgara, što omogućava snagu procesiranja od osam teraflopsa i 24 triliona operacija učenja u sekundi, ima četiri GPU procesora i podržan je vodenim hlađenjem. Toliko jaka snaga procesiranja, kako smatra "Nvidia", potrebna je da bi samovozeći automobili mogli da obrade informacije svih senzora, da kontrolišu vozilo i istovremeno da uče sebe kako najbolje da prepoznaju različite oblike u svom okruženju.

Ideja je, ističu predstavnici kompanije, da automobili budu potpuno autonomni i da ne zavise od povezanosti na mrežu.

Sudeći po tvrdnjama te kompanije, ovaj superkompjuter može da obradi informacije dobijene sa 12 video kamera, optičkih i laserskih radara (lidar), kao i ultrasoničnih senzora.

- Grafički procesori "Nvidia" su ključni za napredak u učenju i superkompjutingu. To koristimo kako bismo napravili mozak budućih autonomnih vozila koja će konstantno biti na oprezu i, naposljetku, postići superljudski nivo svijesti o okruženju - izjavio je Huang, a prenosi sajt te kompanije.

Prema njegovim riječima, samovozeći automobili će povećati bezbijednost i uvesti nove, pogodne usluge mobilnosti, kao i ljepša urbanistička rješenja. "Drive PX2" sistemom upravlja "Nvidia DriveWorks" softverski paket.

Prvi partner "Drive PX2 "sistema biće švedski proizvođač automobila "Volvo", ali koristiće ga i "Audi", "Mercedes-Benz", "Daimler", "Ford" i BMW. Oni će ga dobiti u drugom kvartalu 2016. godine, dok će široj javnosti biti dostupan u četvrtom kvartalu, navodi se na sajtu kompanije "Nvidia".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Energija, Industrija, Građevina

Izgradnja HE Dabar: Radovi u zoni mašinske zgrade, angažovano oko 100 kineskih radnika

Na izgradnji hidroelektrane Dabar, aktivirana su gradilišta u zoni mašinske zgrade, brane Pošćenje, kao i na nasipu Grebak, a na ovom projektu koji izvodi kineska kompanija Gezhouba group (Gezuba grupa) angažovano je oko 100 kineskih radnika, rekao je Srni direktor preduzeća Hidroelektrana Dabar Slaviša Stajić. Stajić je objasnio da je na nasipu Vranjača u toku gradnja pristupnog puta, pa će i to gradilište biti aktivirano u narednih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.