NavMenu

Općina Žepče ispunila sve kriterijume za dobijanje BFC sertifikata

Izvor: Privredna štampa Utorak, 05.01.2016. 15:06
Komentari
Podeli
(Foto: isak55/shutterstock.com)
Općina Žepče ispunila je sve kriterije za dodjelu BFC certifikata za povoljno poslovno okruženje (Business Friendly Certification South East Europe - BFC SEE), čime se svrstala u uži krug certificiranih općina s povoljnim poslovnom okruženjem u Jugoistočnoj Europi.

Prethodnu pozitivnu ocjenu evaluatora potvrdila je Verifikacijska komisija koja je ukupnu ispunjenost kriterija ocijenila sa 90,3%. Zvaničnu odluku donijelo je Regionalno vijeće koje je jednoglasno odlučilo da je općina Žepče ispunila sve potrebne uvjete za dodjelu međunarodnog certifikata za povoljno poslovno okruženje.

Tijekom 12 mjeseci procesa pripreme, općina Žepče trebala je da dokaže u kojoj mjeri ispunjava 12 kriterija i više od 80 podkriterija, koji se, između ostalog, odnose na proces strateškog planiranja, uspostavu jedinice za lokalni ekonomski razvoj (RAŽ) i Privrednog savjeta (LEF-a Žepče), unapređenje kvalitete usluga i informacije koje jedinica lokalne samouprave pruža gospodarstvenicima i stranim investitorima.

Zaključak evaluacijske komisije, a koji je potvrđen i od strane članova Verifikacijske komisije je da općina Žepče dobro funkcionira i da su aktivnosti općinske administracije i Razvojne agencije Žepče, kao dijela Općinskog tima koji je vodio cjelokupan pripremni proces certifikacije, usmjereni prema napretku i otvoreni za nova iskustva i poboljšanja preko usvajanja novih saznanja i praksi, kroz nekoliko projekata i procesa u kojima se Općina Žepče izgrađivala i prilagođavala novim izazovima poslovnog sektora i otvarala se za što bolju suradnju i zajednički rad s postojećim gospodarstvenicima i potencijalnim investitorima.


Dobijanjem međunarodno priznatog certifikata za povoljno poslovno okruženje (BFC SEE) općina Žepče očekuje kvalitetniju regionalnu suradnju sa poslovnim sektorom i međunarodnim institucijama i bolje prepoznavanje od strane domaćih institucija koje su zadužene za regionalni ekonomski razvoj BiH, u njihovim razvojnim planovima i na aktivnijoj promociji investicijskih potencijala općine Žepče na regionalnoj i međunarodnoj razini.

BFC SEE program provodi Regionalni savjet za povoljno poslovno okruženje i partnerske organizacije iz četiri države - Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske, Privredna komora RS-a, Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta, Regionalna razvojna agencija Hercegovine (REDAH), Centar za lokalni ekonomski razvoj (Hrvatska), Zajednica jedinica lokalnih samouprava Makedonije (ZELS), Savez makedonskih privrednih komora (MCC) i NALED (Srbija).
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.