Izvor: Novosti | Utorak, 05.01.2016.| 15:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Raskinut ugovor za zajam od 300 mil USD - Vlada RS bez kredita američkog fonda

(Foto: Suzana Obradović)
Vlada Republike Srpske donijela je odluku o raskidanju kreditnog zaduženja u visini 300 mil USD sa američkim fondom "Global Bancorp Commodities & Investment", jer ovaj fond do kraja 2015. godine nije isplatio prvu tranšu kredita od 50 mil USD.

Ovo je u ponedeljak saopštilo Ministarstvo finansija RS, podsjetivši da je ministar finansija Srpske Zoran Tegeltija potpisao 15. oktobra 2015. godine ugovor o kreditnom zaduženju sa ovim američkim fondom u kojem je navedeno da će prva tranša kredita biti isplaćena u 2015. godini.

- Od dana potpisivanja ugovora, i pored stalnog kontakta sa investitorom koji je imao poteškoća administrativne prirode, s obzirom na to da je riječ o prvom direktnom plasmanu, prva tranša nije realizovana u 2015. godini, zbog čega je Vlada donijela odluku da raskine ugovor - navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva finansija RS još ističu da su predstavnici američkog fonda obavijestili Vladu RS 30. decembra da i dalje ostaju opredjeljeni da obezbijede finansijsku podršku Republici Srpskoj, "zbog čega će Vlada nastaviti sa procedurom za zaključivanje novog ugovora, a o čemu će javnost biti pravovremeno informisana".

Sredstva od 300 mil USD, koja su planirana iz aranžmana sa američkim fondom, predviđena su kao jedan od dugoročnih izvora zaduženja Republike Srpske, jer su, osim toga, planirani i aranžmani sa Svjetskom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom, te sredstva od emisije obveznica.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.