NavMenu

Bobar banka odustaje od prodaje potraživanja

Izvor: Capital Ponedjeljak, 04.01.2016. 15:47
Komentari
Podeli
Likvidacioni upravnik Bobar banke iz Bijeljine Mile Maksimović predložiće Agenciji za bankarstvo RS da odbije pristigle ponude za kupovinu potraživanja ove banke.

Bobar banka ponudila je na prodaju kompletna potraživanja, koja iznose 239 mil KM. Za njih je bilo zainteresovano pet banaka i četiri preduzeća, ali su nakon pregleda dokumentacije konkretne ponude sa iznosom koji su spremni da plate dostavila samo tri preduzeća i to za manji dio potraživanja.

Maksimović je za "Capital" rekao da su tri preduzeća za kredite banke vrijedne 20 mil KM ponudili svega 7,17 mil KM, što je znatno ispod očekivanog.

- U toku ove sedmice dostaviću prijedlog Agenciji za bankarstvo RS, koja donosi konačnu odluku, da ove ponude odbije. Uvjeren sam da je to neprihvatljivo i za njih i da će to biti odbijeno jer su ponuđeni suviše mali iznosi - kazao je Maksimović.

Zanimljivo je da nijedna od četiri banke koje su pregledale dokumentaciju nije iskazala interes za kupovinu kredita Bobar banke. Bankari ističu da je osnovni razlog loš kreditni portfolio Bobar banke i činjenica da se uglavnom radi o kreditima povezanim licima.

Predsjednik Udruženja banaka BiH Milan Radović kaže za "Capital" da banke nisu specijalizovane da izvrše procjenu takvog portfelja i da bi upuštanje u jedan takav posao za njih predstavljalo veliki rizik.


- Vjerovatno nije bilo ni dovoljno vremena da se ocijeni kvalitet klijenta i kolaterala. Ako su loši krediti, sigurno je da banke nisu zainteresovane. Bez obzira za koliko se niže portfelj prodaje nego što je u knjigama banke, sigurno je da je bitno ispravno procijeniti njegovu realnu vrijednost i mogućnost naplate, tako da mislim da je to jedan od razloga zbog čega banke nisu bile zainteresovane. Osim toga postoje specijalizovane ustanove koje se bave otkupom loših potraživanja - istakao je Radović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.