Izvor: Fena | Srijeda, 17.10.2007.| 15:13
Izdvojite članak Odštampajte vijest

English: Amerikanci imaju interes za investiranje u BiH

Premijer Federacije BiH Nedžad Branković s dopremijerima Vjekoslavom Bevandom i Gavrilom Grahovcem danas je primio u nastupnu posjetu američkog ambasadora u našoj zemlji Charlesa Englisha.

Razgovarano je o Programu rada Vlade FBiH, reformama i saradnji na planu ukupnog ekonomskog razvoja, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Branković je američkog ambasadora upoznao o trenutnom stanju u Federaciji BiH, naglasivši da ova vlada želi ovaj prostor pretvoriti u veliko gradilište, realizirati projekte razvoja i omogućiti ekonomsku stabilnost i brže zapošljavanje.

"Vlada ima jasne poglede na budućnost. Novac od procesa privatizacije uložićemo u kapitalne projekte i pokrenuti ekonomski zamah. Investicije su nam neophodne za realizaciju ambicioznog programa, a da bismo ih privukli već smo izvršili izmjene u politici direktnih poreza i pripremamo ozbiljniju reformu javne uprave. U tome nam je potrebna i podrška međunarodne zajednice" istakao je federalni premijer.

Američki ambasador pozdravio je ambiciozne planove federalne Vlade i naglasio da u Americi postoji interes za ulaganja u BiH i učešće u procesu privatizacije, ali da su spora administracija i komplikovane procedure smetnja snažnijem američkom investiranju.

Ministar Bevanda je trenutna rješenja Zakona o državnoj službi nazvao kočnicom u procesu reforme javne uprave zbog čega je Vlada pripremila njihovu izmjenu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.