NavMenu

Šteta na usjevima u RS 200 mil KM u 2015. - Plastenička proizvodnja spas za poljoprivrednike

Izvor: RTRS Ponedjeljak, 04.01.2016. 08:38
Komentari
Podeli
(Foto: pixinoo/shutterstock.com)
Protekla 2015. godina bila je još jedna u nizu nepovoljnih godina za poljoprivredu proizvodnju. Suša, grad i tropske temperature pričinile su 200 mil KM štete na usjevima u Srpskoj.

Najviše je stradao kukuruz, soja i povrće na otvorenom polju. Ipak, i u ovako ekstremnim klimatskim uslovima, bilo je dobrih rezultata, čak rekordnih prinosa. Kada se sve sabere, kažu poljoprivrednici, godina i nije bila tako loša. Za predstojeću sezonu planiraju širenje proizvodnje.

Semberski povrtari nisu imali problema sa sušom jer imaju sisteme za navodnjavanje, ali probleme su im stvarale visoke temperature koje su prepolovile rod, naročito crvene paprike i kupusa. Poljoprivrednici koji su na jednoj parceli imali dvije do tri sjetve zadovoljni su rezultatima i planiraju povećanje proizvodnje.

- Planiramo za iduću godinu mnogo više, pokušavam da oborim svoj rekord od 750 tona iz 2005. godine. Ići ću sa mrkvom, cveklom, kupusom - kaže poljoprivrednik Rade Јovičević.

Iako je rod povrća umanjen za 30 do 50%, povoljnom cijenom ublažili su gubitke. A otkupljivači su uspjeli da izmire ugovorene obaveze prema izvoznicima i domaćim prerađivačima.

- Kao zadruga ove smo godine otkupili najviše robe od kada radimo. Ukupno smo otkupili 1.600 tona robe i sve što smo imali isporučili smo. To je za nas uspjeh - kaže Mićo Živić iz Poljoprivredne zadruge "Povrtlar" iz Crnjelova.

(Foto: I love photo/shutterstock.com)
Proizvodnja u plastenicima se još jednom potvrdila kao najbolji izbor. Rod bogat i kvalitetan. Međutim, loš kukuruz stvario je probleme stočarima – trebalo je obezbijediti dovoljno stočne hrane, a cijena mlijeka je snižena pred kraj godine .


- Bilo je 58, sad je 57 feninga, ali sad nije ni bitna cijena , bitno je da se vozi, jer ako se ne vozi čovjek pomuze 200 litara i prospe, nema ga nigdje - kaže Milisav Dubajić, stočar iz Amajlija.

Ono što i dalje nedostaje domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji je bolja povezanost proizvođača i prerađivača, ugovaranje proizvodnje koja garantuje siguran otkup.

- Ne treba bježati od planske proizvodnje jer čitava EU se zasniva na planskoj proizvodnji i na taj način se obezbjeđuje sigurnost proizvođača i prerađivača u dijelu ugovorene proizvodnje za potrebe prerađivačkih kapaciteta - kaže Mihajlo Vidović, potpredsjednik Privredne komore Republike Srpske.

Da bi se uredilo stanje na tržištu, nadležno ministarstvo stimulisalo je otkup domaće sirovine. I dalje će se raditi na širenju plasteničke proizvodnje, obezbjeđivanju sistema za navodnjavanje, podizanju protivgradnih mreža u voćarstvu, uvođenju novih tehnologija koje obezbjeđuju sigurnu i kvalitetnu proizvodnju.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.