NavMenu

Zašto se letovi sa maglovitog sarajevskog ne preusmjeravaju na sunčani mostarski aerodrom?

Izvor: Klix Četvrtak, 31.12.2015. 11:44
Komentari
Podeli
(Foto: Perfect Gui/shutterstock.com)
Gusta magla i smog proteklih dana onemogućili su spuštanje mnogih aviona na "Međunarodni aerodrom Sarajevo". S druge strane, u Mostaru je vedro, a avioni ipak slijeću u Split ili Beograd. Ovu pojavu za Klix.ba su pojasnili domaći stručnjaci aviosaobraćaja.

Osim gubitka vremena i novca, putnici koji su trebali sletjeti na "Međunarodni aerodrom Sarajevo", moraju prolaziti i kroz mukotrpne vožnje autobusom, najčešće u kasnim noćnim satima.

Mnogi se pitaju zašto se njihovi avioni jednostavno ne spuste na mostarski aerodrom, koji uglavnom zjapi prazan. Kao i u svemu, većina korisnika usluga prvo okrivi nesposobnu vlast, ili upravljačke strukture aerodroma i aviosaobraćaja, što je na osnovu prethodnih iskustava donekle i razumljivo.

Međutim, odgovor je sasvim jednostavan: aviokompanijama se jednostavno ne isplati spuštati u Mostaru.

- Promjena destinacije slijetanja aviona je dosta težak proces, posebno kada su u pitanju velike kompanije. Njima je jednostavno otkazati let. Treba razumjeti da su Sarajevo, a pogotovo Mostar, zanemarive stanice za mnoge aviokompanije, tako da im jednostavno nije isplativo sprovesti potrebne procedure za preusmjeravanje letova - rekao je za Klix.ba Omer Kulić, stručnjak za aviosaobraćaj i dugogodišnji pilot.

Kako nam je objasnio, aerodromi u regionu su mnogo prometniji od onih u BiH.

Velike kompanije, kao što "Turkish Airlines" ili "Lufthansa", u tim mjestima već su odavno izgradile i razvile potrebne kapacitete kako bi se zbrinuli putnici u slučaju prinudnih ili otkazanih letova.

- Aerodrom u Mostaru ima savršene uslove za prijem velikih letjelica kao što su "boeing 737" ili "airbus A320", ali kompanijama se jednostavno ne isplati spuštati se na taj aerodrom iz ranije navedenih razloga - rekao je Kulić.

(Foto: Dabarti CGI/shutterstock.com)
I sa "Međunarodne zračne luke Mostar" su nam potvrdili kako posjeduju sve potrebne uslove za slijetanje aviona.

- Operativno i sigurnosno smo spremni za prijem letova. Nedavno su dva leta Predsjedništva BiH preusmjerena sa sarajevskog na mostarski aerodrom - rekao je rukovodilac voditelja Sektora saobraćaja i sigurnosti JP "Međunarodne zračne luke Mostar" Marko Đuzel.


Prema njegovim riječima, velika je i besmislica teorija o rivalstvu između sarajevskog i mostarskog aerodroma.

- To da kolege iz Sarajeva pokušavaju sprečavati spuštanje aviona na naš aerodrom nije tačno. Mi imamo dobru saradnju. Sve što je potrebno jeste ugovor o alternaciji s kompanijom koja procijeni da je preusmjeravanje na naš aerodrom najbolje rješenje. Trenutno radimo na finaliziranju ugovora sa kompanijom "Fly Dubai", tako da će letovi te kompanije biti, ukoliko je potrebno, preusmjeravani na Mostar - rekao je Đuzel u razgovoru za Klix.ba.

Zaključak je da su najveći krivci zapravo magla i smog u Sarajevu. Kako je objasnio Omer Kulić, ovakvo stanje nije viđeno u posljednjih od 10 do 15 godina, te da se radi o elementarnoj nepogodi.

Drugim riječima, na državi je sada da pokuša riješiti taj problem.

Naime, cijena koju plaća aviokompanija za spuštanje letjelice na aerodrom kreće se između 1.000 i 2.000 EUR, a na to se dodaje još blizu 20 EUR aerodromske takse po putniku.

Ukoliko se uzme u obzir da je zbog nepovoljnih vremenskih prilika u proteklom mjesecu otkazano 28% svih aviooperacija na sarajevskom aerodromu, lako je izračunati koliko je novca država izgubila u proteklom periodu.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.