NavMenu

ESV-e priprema model po kome bi Vlada FBiH uskladila najniže plaće sa troškovima života

Izvor: Fena Srijeda, 17.10.2007. 09:21
Komentari
Podeli

Ekonomsko-socijalno vijeće za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine na sjednici održanoj 16. oktobra 2007. godine u Sarajevu, zadužilo je tročlanu ekspertnu grupu sastavljenu od po jednog predstavnika vlade, sindikata i poslodavaca, da pripremi model po kojem bi Federalna vlada izvršila usklađivanje najniže plaće sa troškovima života u FBiH.

Predsjednik saveza samostalnih sindikata BiH Edhem Biber podsjetio je da Vlada Federacije od septembra 2005. godine, kada je stupio na snagu opći kolektivni ugovor nije izvršila usklađivanje najniže bruto satnice s povećanjem troškova života iako je članom 9 tog ugovora usklađivanje te satnice predviđeno najmanje jednom godišnje.

ESV-e će, kako je dogovoreno, uputiti Vladi pismo u kojem se traži izjašnjenje o prihvatanju obaveza koje im predlaže USAID-ov projekt promoviranja pokretljivosti tržišta rada - ELMO projekt nakon što on prestane pomagati ESV-e. Ta podrška Vlade između ostalog podrazumijeva finansijsku pomoć u radu sekretarijata ESV-a nakon dvanaestomjesečne podrške ELMO projekta.

ESV-e je podržio i stav da predstavnici sindikata i poslodavaca trebaju učestvovati u radu upravnih odbora fondova. Da bi se to omogućilo zaključeno je da treba pokrenuti inicijativu za izmjenu Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba i Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Na večerašnjoj sjednici dogovoreno je da ESV-e održi vanrednu sjednicu 6. novembra povodom upozorenja Regulatorne komisije za električnu energiju u FBiH - FERK da su na tržištu električne energije nastupili neočekivani poremećaji uslijed prodaje viškova električne energije koje je dogovorila Elektroprivreda BiH, a što bi moglo ugroziti sigurnost snabdijevanja domaćih tarifnih potrošača.

Naredna redovna sjednica zakazana je za 20. novembar 2007. godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj

Otvoren pogon njemačke kompanije u Laktašima vrijedan 20 mil EUR - U proizvodnji dijelova za vozila zaposleno 600 ljudi

Novi proizvodni pogon kompanije Mahle Electric Drives Bosnia svečano je danas otvoren u Aleksandrovcu kod Laktaša, a vrijednost ove njemačke investicije je oko 20 mil EUR. Presjecanjem vrpce pogon su otvorili predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Nadzornog odbora grupe Mahle Hajnc Junker, te generalni direktor i direktor operacija poslovne jedinice elektronika

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.