Izvor: Fena | Srijeda, 17.10.2007.| 09:21
Izdvojite članak Odštampajte vijest

ESV-e priprema model po kome bi Vlada FBiH uskladila najniže plaće sa troškovima života

(Foto: b)

Ekonomsko-socijalno vijeće za teritoriju Federacije Bosne i Hercegovine na sjednici održanoj 16. oktobra 2007. godine u Sarajevu, zadužilo je tročlanu ekspertnu grupu sastavljenu od po jednog predstavnika vlade, sindikata i poslodavaca, da pripremi model po kojem bi Federalna vlada izvršila usklađivanje najniže plaće sa troškovima života u FBiH.

Predsjednik saveza samostalnih sindikata BiH Edhem Biber podsjetio je da Vlada Federacije od septembra 2005. godine, kada je stupio na snagu opći kolektivni ugovor nije izvršila usklađivanje najniže bruto satnice s povećanjem troškova života iako je članom 9 tog ugovora usklađivanje te satnice predviđeno najmanje jednom godišnje.

ESV-e će, kako je dogovoreno, uputiti Vladi pismo u kojem se traži izjašnjenje o prihvatanju obaveza koje im predlaže USAID-ov projekt promoviranja pokretljivosti tržišta rada - ELMO projekt nakon što on prestane pomagati ESV-e. Ta podrška Vlade između ostalog podrazumijeva finansijsku pomoć u radu sekretarijata ESV-a nakon dvanaestomjesečne podrške ELMO projekta.

ESV-e je podržio i stav da predstavnici sindikata i poslodavaca trebaju učestvovati u radu upravnih odbora fondova. Da bi se to omogućilo zaključeno je da treba pokrenuti inicijativu za izmjenu Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba i Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Na večerašnjoj sjednici dogovoreno je da ESV-e održi vanrednu sjednicu 6. novembra povodom upozorenja Regulatorne komisije za električnu energiju u FBiH - FERK da su na tržištu električne energije nastupili neočekivani poremećaji uslijed prodaje viškova električne energije koje je dogovorila Elektroprivreda BiH, a što bi moglo ugroziti sigurnost snabdijevanja domaćih tarifnih potrošača.

Naredna redovna sjednica zakazana je za 20. novembar 2007. godine.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.