NavMenu

Novi loparski jedrenjaci ploviće širom svijeta - "Smiljevac Prom" proširuje ponudu poliesterskih korita

Izvor: eKapija Utorak, 29.12.2015. 13:11
Komentari
Podeli
Najbolja godina je bila 2006. kada smo uradili 44 jedrenjaka. Još uvijek pamtimo to vrijeme prije krize i voljeli bismo da se poslovanje vrati na taj nivo, mada nam je i sad dobro, ne žalimo se - kaže na početku razgovora za "eKapiju" Goran Gajić, direktor preduzeća "Smiljevac Prom" iz Lopara.

U ovoj porodičnoj firmi iz sela Smiljevac kod Brčkog, u hali od 540 m2, proizvode se poliesterska korita za čamce i jedrenjake dužine od 4 do 9 m. Kapacitet proizvodnje "Smiljevac Proma" je 50-ak plovila godišnje, a Gajić kaže da će konačna cifra u 2015. godini biti oko 20.

- U ovom poslu smo od 1989. godine kada smo radili za austrijskog partnera "Sunbeam Yahts", a 2004. smo u saradnji sa njima otvorili proizvodnju u Smiljevcu. Ovdje proizvodimo jedrenjake do 9 m dužine i 2,5 m širine, jer veće nismo u mogućnosti da transportujemo – dodaje Gajić.

Naš sagovornik kaže da je najskuplji jedrenjak koji su uradili S-29, dužine 9 metara, i on u završnoj fazi košta 100.000 EUR, dok je cijenja njihovog rada za ovo plovilo oko 10.000 EUR.

(Foto: smiljevacprom.com)
- Mi radimo poliesterska korita, a dizajn je posao austrijskog partnera. Ono što mi uradimo šaljemo njima na završne radove, tako da je naš dio posla oko 10% ukupne cijene plovila.


Ove jedrenjake karakteriše ručni rad, a Gajić kaže da se jedino poliesterska smola mašinski miješa i nanosi.

- Poliestersku smolu, koja se proizvodi u Hrvatskoj, mi nabavljamo od dilera iz Brčkog, stakleni mat i roving tkaninu nabavljamo iz Turske, dok iz Austrije nabavljamo farbu – dodaje sagovornik "eKapije".

Gajić ističe da za austrijskog partnera rade i mnogo sitnijih dijelova koji se koriste za veća plovila, te da su počeli saradnju i sa hrvatskom firmom "Insidias".

- Osim jedrenjaka koje sada proizvodimo, u planu nam je da u 2016. proizvodimo i poliesterska korita za S-22 koji je dužine oko 6 m i S-28, koji je skoro 9 m dug - kaže Gajić.

S.Š.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.