NavMenu

Potpisan ugovor za novu kreditnu liniju za mlade poduzetnike u BiH

Izvor: Fena Ponedjeljak, 15.10.2007. 15:18
Komentari
Podeli

U Ambasadi Republike Italije danas je (15.10.2007.) potpisan ugovor za uspostavljanje nove kreditne linije za mlade poduzetnike u BiH.

Ugovor su potpisali predstavnici UniCredit Zagrebačke banke, Udruženja za poduzetništvo i posao LINK Mostar (koji djeluje u makroekonomskoj regiji Hercegovine) i SERDA (Agencija za ekonomski razvoj regije Sarajevo) kao partneri, te CISP kao vodeća organizacija programa "Poboljšanja položaja djece i mladih u BiH".

Ugovor se odnosi na uspostavljanje jednog garancijskog fonda od 268.966 KM koji je osigurala Italijanska kooperacija, a kojim upravljaju LINK i SERDA, te kreditne linije u iznosu 806.897 KM oformljene u UniCredit Zagrebačkoj banci.

Kreditna linija je namijenjena mladim poduzetnicima od 18 do 35 godina iz cijele BiH za pokretanje ili razvijanje vlastitog biznisa. Oni će moći da apliciraju za kredit od 5.000 do 30.000 KM s kamatnom stopom od 6,20 posto i rokom otplate 60 mjeseci.

"Podrška zapošljavanju mladih i pružanje mogućnosti za poduzetništvo jedan je od važnijih koraka za napredak zemlje" kazao je italijanski ambasador u BiH Alessandro Fallavolita pozdravljajući ovu inicijativu.

Direktor Italijanske kooperacije Aldo Sicignano naglasio je da se posebna pažnja poklanja obukama iz poduzetništva i uključivanju mladih u institucije.

Nagoviješten je i projekt pokretanja nove kreditne linije u BiH, vrijedan 15 miliona EUR koji se ne bi odnosio samo na mlade.

Trogodišnji program "Poboljšanje položaja djece i mladih u BiH" finansiran je novcem Italijanske kooperacije, a implementira ga privremeno udruženje pet italijanskih NVO s CISP-om kao vodećom organizacijom, u 30 općina u cijeloj BiH.

Aktivnosti programa su razvoj omladinske politike, podrška školama i socijalnom sektoru, jačanje udruženja mladih i lokalni privredni razvoj.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.