NavMenu

Ulaganje u "lego kocke" isplativije od zlata i dionica

Izvor: B92 Ponedjeljak, 28.12.2015. 10:39
Komentari
Podeli
Oni koju su uložili svoj novac u komplet "lego kockica" imaju veće šanse da zarade nego oni koji su uložili u zlato ili dionice, piše britanski "Telegraph".

Stručnjaci tvrde da nijedno ulaganje nema toliku dobit kao ulaganje u plastične kockice. Oni koji su ulagali u zlato uvećali su svoje bogatstvo 9,6%, a oni koji su štedili u bankama "teži" su za 2,8%.

Analiza pokazuje da vrijednost indeksa "FTSE 100" nije ništa veća nego u februaru 2000. godine, što znači da je godišnji prihod tek oko 4,1%.

S druge strane oni koji su ulagali u komplet "lego kockica" imali su rast vrijednosti od 12%. Nekim setovima na primjer, cijene su eksplodirale nakon što su prestali da se proizvode.

Moderniji kompleti bilježili su takođe rast vrijednosti, pa su tako oni proizvedeni prošle godine dostigli cijenu na sajtu "eBay" čak 36% veću nego što je bila originalna.

Najskuplji "Lego" set u ovom trenutku su oni sa temom "Ratova zvijezda". Kompletu "Millenium Falcon" cijena je skočila sa 342 funte, koliko je koštao 2007. godine, na 2.712 koliko košta danas. Slijede "Death Star II" i "Imperial Star Destroyer", čija cijena premašuje hiljadu funti.

"Lego" setovi sa najvećim rastom vrijednosti:

1. "Cafe Corner", godina 2007, rast vrijednosti 2.230%
2. "Market Street", 2007, rast vrijednosti 1.064%
3. "Holiday Train", 2006, rast vrijednosti 1.048%
4. "Rescue from the Merpeople", 2005, rast vrijednosti 1.018%
5. "The Batboat: Hunt for Killer Croc", 2006, rast vrijednosti 1.011%

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.