NavMenu

Od 1. januara voćarima i povrtarima u BiH sankcije EU?

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 28.12.2015. 10:22
Komentari
Podeli
(Foto: Christian Jung/shutterstock.com)
Posljednju sjednicu Savjet ministara BiH održaće u utorak, 29. decembra, međutim za sada se ne zna hoće li se na njoj, pet do dvanaest, naći prijedlog oko usklađivanja trgovinskog dijela Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), piše "Večernji list".

Ne dogodi li se to, BiH će se naći pod novim sankcijama Evropske unije, odnosno biće ukinute tzv. autonomne trgovinske mjere (ATM) koje su omogućavale proizvođačima iz BiH izvoz određenih roba na tržišta EU bez plaćanja carinskih opterećenja. Usklađivanje ovoga dijela sporazuma je jedan od dva ključna uvjeta kako bi BiH mogla podnijeti zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić objasnio je kako su vlasti BiH svjesne da moraju uvažiti činjenicu da je Republika Hrvatska ušla u Evropsku uniju jer BiH u tom smislu mora prilagoditi SPP pravilima i procedurama koje nalaže EU i prema kojima su svoje sporazume prilagodile i sve druge zemlje koje su već postale članice EU ili one koje su otvorile poglavlja, kao Crna Gora ili Srbija.

Evrozastupnik Tonino Picula je u izjavi za "Večernji list" istakao kako će prilagođavanje trgovinskog dijela sporazuma biti veliki test za vlasti BiH.

- Već 1. januara Evropska unija će BiH ukinuti autonomne trgovačke povlastice ako se u zemlji ne prilagodi SSP o slobodnoj trgovini. To će biti prvi indikator koliko su proevropske snage snažne nadvladati otpore prema onima koji sadašnju BiH smatraju dobrim okvirom za realiziranje svojih interesa - rekao je Picula.

Autonomne trgovinske mjere su jedan od instrumenata Evropske unije namijenjene zemljama procesa stabilizacije i pridruživanja. Ove mjere imaju za cilj da zemljama zapadnog Balkana otvore i olakšaju pristup unutarnjem tržištu EU kroz asimetričnu liberalizaciju trgovine (ukidanje carina i kvota na izvoz proizvoda u EU).

Ove mjere uvedene su BiH kao i ostalim zemljama procesa stabilizacije i pridruživanja u septembru 2000. godine. Carinska opterećenja ili godišnje kvote zadržani su samo na tekstil, ribu, junetinu, vino i šećer.

U slučaju da se ukine ATM, proizvođači paradajza, krastavaca, stolnog grožđa, jabuka, krušaka, marelica, nektarina, višanja i šljiva bili bi hendikepirani uvođenjem carina.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.