Izvor: Fena | Ponedjeljak, 15.10.2007.| 14:01
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Istječe rok za predaju neobvezujućih ponuda u privatizaciji Telekoma Slovenije

(Foto: b)

Rok za predaju neobvezujućih ponuda u procesu privatizacije Telekoma Slovenije istječe danas (15.10.2007.), a vjeruje se da će ih od 15 zainteresiranih iz prve faze ponudu predati njih desetak, piše u ponedjeljak u svom poslovnom prilogu ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

Među najjačim interesentima od kojih se očekuje predaja ponude je i Deutsche Telekom, koji je u prvoj fazi iskazivanja interesa konkurirao preko dvije kompanije iz svoje skupine, Magyar Telekoma i Hrvatskog Telekoma HT.

Natječajnu dokumentaciju Deutsche Telekom uzeo je preko tih dviju kompanija zbog "internih nesuglasica" u skupini Deutsche Telekom, ali je vjerojatnije da će neobvezujuću ponudu dati samo Magjar Telekom, piše "Dnevnik" pozivajući se na svoje izvore.

Uz Nijemce su za Telekom Slovenije vrlo zainteresirani i arapski investitori iz Oger Telecoma, piše list. "Dnevnik" navodi da vlasnike dionica Telekoma Slovenije brine u prvom redu koji će od interesenata Telekom Slovenije ocijeniti kao dobru priliku, jer se računa na "vrtoglavu tržišnu cijenu" od 500 eura za dionicu.

Ukoliko bi se Telekom Slovenije privatizirao preko investicijskih fondova koje su predale svoje ponude, njihov bi cilj bio zaraditi i kroz nekoliko godina tvrtku opet prodati nekom strateškom partneru, odnosno velikom telekom poduzeću, piše list.

Telekom Slovenije zanimljiv je investitorima zbog svoje niske zaduženosti, a slaba strana je što je prethodnih godina "osvojio" premalo tržišta u drugim državama jugoistočne Europe, pa sada oko 6 posto svojih prihoda ostvaruje izvan Slovenije. S restrukturiranjem Telekoma Slovenije nakon privatizacije trebalo bi računati s otpuštanjem između 30 i 50 % zaposlenih u njemu, navodi "Dnevnik".

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.