Izvor: Klix | Nedjelja, 27.12.2015.| 11:07
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Švercerima akciznom robom najinteresantniji duhan

Na osnovu podataka Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) u 2015. godini, Grupa za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja je, kada je riječ o akciznoj robi, oduzela najviše duhana i duhanskih prerađevina.

Vrijednost ilegalne robe koju su oduzeli službenici Uprave za indirektno oporezivanje, za prvih 11 mjeseci iznosi blizu 5 mil KM. Međutim, kada je riječ o akciznoj robi, šverceri najviše trguju duhanom. Tako vrijednost ilegalno uvezenog duhana u BiH u 2015. godini, ne računajući cigarete, iznosi više od 1,2 mil KM.

U istom periodu oduzeto je kafe u vrijednosti blizu 54.600 KM i alkoholnih pića čija je vrijednost procijenjena na 33.000 KM.

- Roba je najčešće oduzimana zbog prekršaja iz člana 18. a to je primanje, držanje i promet robe, kojima je učinjen carinski prekršaj, člana 8. koji se odnosi na neprijavljivanje robe i nepravilno korištenje robe uvezene po povlastici, Zakona o carinskim prekršajima, kao i člana 41. Zakona o akcizama, gdje su akcizni proizvodi zatečeni u prometu bez nalijepljenih poreznih, odnosno kontrolnih markica i bez vjerodostojne dokumentacije - istakao je za Klix.ba Ratko Kovačević, glasnogovornik UIO BiH.

Najčešće lokacije na kojima je roba oduzeta su Carinska ispostava Gradiška, Tržnica Arizona-Brčko distrikt, Carina Sarajevo, Bihać, Cazin, Gradačac, Mostar, Ljubuški i Višegrad.

Akcizna roba se u skladu s odlukama nadležnih sudova najčešće uništava.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.