NavMenu

Počela japanska podrška malim i srednjim preduzećima u BiH

Izvor: eKapija Četvrtak, 24.12.2015. 14:30
Komentari
Podeli
(Foto: Khakimullin Aleksandr/shutterstock.com)
Mala i srednja poduzeća u Sarajevu započela su u 2015. godini program mentoringa, u organizaciji Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA u suradnji sa Vladom Japana preko Japanske agencije za međunarodnu suradnju – JICA, uz podršku Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine. Ukupno 15 poduzeća izabrano je putem javnog poziva, a znatno više kandidata se prijavilo za program besplatnog mentoringa u odnosu na planirani broj, čime se jasno pokazuje da raste interesovanje među poduzetnicima za ovakav oblik usluge.

Aktivnosti na realizaciji mentoring procesa teku po utvrđenom planu, a krajem godine organizovane su i posebne radionice koje su vodili japanski stručnjaci. Glavna tema je "Teambuilding" odnosno važnost dobrog tima unutar poduzeća. Proaktivna kultura rada unutar firme je jedna od glavnih snaga japanskih kompanija. Prema trenutnoj statistici o životu jednog malog i srednjeg poduzeća u regionu, samo 3 od 100 firmi preživi duže od 10 godina. Sa druge strane japanske kompanije su poznate po svojoj dugovječnosti. Na primjer, u Japanu ima preko 50.000 firmi koje rade preko 100 godina, što čini 2% ukupnog broja kompanija u Japanu.

Pored podrške poduzećima, sprovodi se obuka BiH mentora kako bi se poboljšale mentorske aktivnosti uz podršku mentora koji su obučeni po metodologiji JICA. Primjenjuju se posebni OJT treninzi - "On the Job trening" je osmišljen tako da trener i mentor posjete zajedno kompaniju i na licu mjesta pruže konkretne savjete i ukažu na ključne elemente standardizovane mentorske aktivnosti. Takođe, treneri podstiču mentore da koriste različite metode u toku razgovora sa klijentom. Cilj je da OJT treneri olakšaju razgovor sa klijentom i da mentori zaista nauče da koriste postojeće metode i alate za mentorstvo.


Dodatno je značajno da se OJT treningom podstiče razmjena znanja između mentora na regionalnom nivou. I u 2016. godini, uz podršku Japanske agencije za međunarodnu suradnju JICA, SERDA nastavlja realizaciju regionalnog projekta "Uspostavljanje i promocija mentoring sistema za mala i srednja poduzeća (MSP) u zemljama Zapadnog Balkana - Srbiji, BiH i Crnoj Gori", u okviru kojeg će MSP biti pružena mentoring usluga. Ostali partneri u projektu su Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Direkcija za razvoj MSP Vlade Crne Gore i Nacionalna agencija za regionalni razvoj Srbije - NARR, koja je u proteklom periodu uspješno realizirala projekat institucionalizacije mentoringa za MSP u Srbiji uz podršku JICA.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.