NavMenu

Može li se u RS živjeti od plasteničke proizvodnje?

Izvor: RTRS Četvrtak, 24.12.2015. 09:19
Komentari
Podeli
(Foto: pixinoo/shutterstock.com)
Priliku da zarade baveći se poljoprivredom dobilo je više domaćinstava iz Semberije, Ugljevika i Lopara.

U okviru projekta Međuopštinske saradnje, 24 poljoprivrednika dobila su plastenike iz donacije UNDP-a, vrijednosti 150.000 KM. Plastenici su donirani višečlanim porodicama, u kojima nijedan član nije zaposlen, a koje se već bave povrtarskom proizvodnjom. Dvanaest plastenika dobili su povrtari u Bijeljini, a po šest je podijeljeno u Ugljeviku i Loparama.

Plastenička proizvodnja je najintenzivniji oblik povrtarske proizvodnje koji omogućava poljoprivrednicima da i na malim posjedima mogu da riješe problem egzistencije. Donacija plastenika UNDP-a površine 400 m2 znatno će poboljšati proizvodnju povrća koje je osnovni izvor prihoda ovim porodicama.

- Došlo je vrijeme da se ne može uspješno proizvoditi na otvorenom polju. Zbog raznih bolesti, atmosferskih uticaja na otvorenom se više ne može proizvoditi i svi prelaze na plasteničku proizvodnju radi sigurnije proizvodnje, kvalitetnije proizvodnje i prodaje - kaže povrtar Aco Živanović.

(Foto: Subbotina Anna/shutterstock.com)
Za početnike u plasteničkoj proizvodnji organizovana su stručna predavanja.

- Za održivost projekta angažovali smo konsultante za tehnologiju proizvodnje u zatvorenom prostoru, čak i Gap standard i sve one stvari koje doprinose da jedan koncept projekat i sve ovo što radimo bude održivo i korisno - kaže Mile Pejčić, načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu Grada Bijeljina.


- Ono što je važno u ovom projektu je da su plastenici 400 m2 i da omogućavaju veću proizvodnju i udruživanje za nastup na tržištu - kaže Stevan Mesarović, konsultant za plasteničku proizvodnju.

Za uspješan plasman povrća potrebna je standardizacija proizvoda, a Global gap standard je sve traženiji na domaćem tržištu.

Mira Bajić, konsultant za standardizaciju proizvoda kaže da su Global gap standardi nužni za prodaju proizvoda u trgovinske centre i naročito za plasman robe na strana tržišta.

Od februara će uslijediti praktični dio obuke kada će stručnjaci raditi s poljoprivrednicima u plastenicima, na pripremi rasada i zemljišta. Ovaj seminar bi trebalo da omogući da već naredne godine početnici budu samoodrživi u plasteničkoj proizvodnji.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.