NavMenu

Ljekovito bilje trebinjskih brda - Hercegovačka eterična ulja iz destilerije Nade Marić stižu u 26 zemalja

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 23.12.2015. 08:38
Komentari
Podeli
Iako se u Hercegovini u posljednjim godinama pojavljuje sve više preduzeća koja se bave preradom ljekovitog bilja, Nada Marić, koja je i prije rata bila rukovodilac sarajevske filijale "Šumaprodukta", odnosno nekadašnjeg "Ljekobilja", zasigurno je najpoznatija žena iz istočne Hercegovine u ovoj branši, a danas u sopstvenoj firmi proizvodi cijelu paletu eteričnih ulja od ljekovitog bilja, od 300 do čak 700 litara, odnosno kilograma, zavisno od godine.

U posljednjih petnaestak godina uspješno se bavi ovim biznisom u sopstvenom preduzeću za otkup i preradu ljekovitog bilja "Elmar", u koji je, posredno i neposredno, uključena cijela njena porodica, a naročito kćerka Tamara.

Iako se nakon raspada državne firme odlučila na samostalno djelovanje, priznaje da je sasvim slučajno pokrenuto sve ono što čime se danas bavi, jer se u bivšoj firmi tek malo radilo sa destilovanjem ljekovitog bilja, pa ni ona sama nije poznavala cjelokupan proces, ali se obučila zahvaljujući stručnjacima sa Instituta za lekovito bilje iz Beograda i stekla prva konkretna iskustva.

- Sve je bilo još u povojima kada sam sasvim slučajno saznala za sastanak u Trebinju na kome su neka njemačka i švajcarska organizacija držale predavanje i izrazile volju da pomognu ovom regionu upravo kod prerade ljekovitog bilja. Iako sam stigla bukvalno na kraj sastanka, izrazili su volju da obiđu moje pogone, a kada su sve obišli, Švajcarci su se odmah ponudili da za početak napravimo jedan organski proizvod i da nam finansiraju sertifikaciju - prisjeća se Nada.

S obzirom na to da je za sertifikaciju trebao ogroman novac, koji Marići nisu imali, Švajcarci su im u ovom procesu pomagali tri godine, da bi im tek kasnije vraćali uloženo i svima se isplatilo.

Danas ova destilerija proizvodi eterična ulja od kadulje, smilja, vrijeska, konopljike, ali i jele, bora i ostalih četinara, koje nabavljaju od svojih oko 150 kooperanata, sa kojima sklapaju ugovore već godinama i decenijama, redovno ih edukujući o potrebnim načinima berbe, načinima sušenja bilja i slično.

- U posljednje vrijeme se suočavamo i sa nestašicama ljekovitog bilja, pa smo sa kooperantima koji imaju zemlju pokrenuli posao plantažnog uzgoja, uglavnom smilja, i to na način što smo u početku dijelili rasad, a sada obezbjeđujemo sjeme kojim zasijemo stiropor kontejnere i onda dijelmo za rasađivanje, uz davanje instrukcija za dalji uzgoj i redovni obilazak plantaža - objašnjava dalje Marić i dodaje da je već bilo branja sa ovih plantaža, sa kojih se ljekovito bilje i njihova ulja ne razlikuju od divljih sa kojima se do nedavno radilo, s obzirom na to da je sjeme uzeto sa bilja koje samoniklo raste u prirodi i ne upotrebljavaju se agresivni herbicidi.

(Foto: Chamille White/shutterstock.com)
Ono što je kod Marića najzanimljivije jeste da je, uz suprugovu pomoć, Nadina desna ruka kćerka Tamara, koja je kao mladi diplomirani tehnolog Poljoprivrednog fakulteta našla i zaposlenje sa mamom, iako je još od malih nogu pomagala u ovom poslu.


- Ona se jednostavno samo uključila u ovaj posao sa novim znanjem, dok druga kćerka, iako muzički pedagog, bude naš prevodilac na sajmovima u Holandiji, Francuskoj, Njemačkoj, Americi, ali, zajedno sa sestrom radi i prirodnu kozmetiku u slobodno vrijeme - dodaje Marić.

Njoj samoj, prema sopstvenom priznanju, ne pada teško bavljenje ovim poslom, barem ne fizički, ali se sa poteškoćama suočava kada su u pitanju materijalna sredstva, s obzirom na to da su kod banaka nepovoljni krediti, a subvencije sve više izostaju, odnosno njih uopšte nema.

Ipak, s obzirom na veliku potražnju za eteričnim uljima u Evropi i svijetu, uspijevaju izvesti po nekoliko stotina kilograma godišnje u čak 26 zemalja, ali sve zavisi ponajviše od klimatskih uslova i sušnih, odnosno kišnih perioda.

Marić kaže da bi možda i od stalnih evropskih naručilaca imali izvjesne subvencije i podsticaje da nije novonastale situacije, poput nedavnih događaja u Francuskoj, odakle imaju najredovnije narudžbe i česte posjete, u kojima se oni sami uvjeravaju u tehnologiju proizvodnje i kvalitet bilja na terenu.

Nada Marić posao polako prepušta kćerki Tamari, za koju kaže da kao mlada i ambiciozna već počinje primjenjivati inovacije u poslu, zasad pravljenjem ograničenih količina prirodne kozmetike, ali bi se tu moglo djelovati i puno više, jer su eterična ulja samo poluproizvod koji se iz Hercegovine izvozi za inostranstvo, a mogla bi se koristiti za domaće brendove.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.