NavMenu

Izgradnja Bloka 7 TE "Tuzla" neizvjesna - Valutni rizik napravio zastoj u realizaciji projekta

Izvor: Energetika.ba Utorak, 22.12.2015. 13:31
Komentari
Podeli
(Foto: elektroprivreda.ba)
Bajazit Jašarević, direktor "Elektroprivrede BiH" (EPBiH), izjavio je za "Dnevni avaz" da je izgradnja Bloka 7 TE "Tuzla", vrijednog 667,8 mil EUR, koji bi se finansirao novcem Razvojne banke Kine, u zastoju, a smanjen je i obim investicija u ovom bloku.

Tražiti rješenje

On je pojasnio da za Federaciju, ali i EPBiH u ovom poslu postoji ogroman valutni rizik s obzirom na postojeći potpisani ugovor s Kinezima, tačnije konzorcijem "Gezhouba Group Company Limited" (CGGC), koji je na tenderu dobio ovaj posao.

- Imamo poteškoće jer je kredit u dolarima, a ugovor koji imamo u eurima. Zbog valutnog rizika za sada nemamo mogućnost da ovaj projekt krene dalje - kaže Jašarević.

Ocijenio je da svaka strana, bosanskohercegovačka i kineska, traži rješenje za ovaj dio problema.

- Tražimo rješenje kako da se osiguramo od valutnog rizika, a to znači da se zbog teško predvidivih odnosa dolara i eura na finansijskom tržištu rizik povećao i trenutno smo u zastoju u pregovorima. Ovo je jedno vrlo složeno pitanje - ističe Jašarević.

Oprema iz Evrope


Jašarević tvrdi da će oprema, kada je u pitanju izgradnja, biti evropska, ali da će investicija biti umanjena za 63 mil EUR.

- Do smanjenja obima investicija je došlo jer dio postojećih postrojenja u TE "Tuzla" koristimo za Blok 7 i to je smanjenje za sada od 63 mil EUR. To znači da će biti manja investicija, ali će biti i manji kredit. No, sve će se još vidjeti - smatra Jašarević.

Snaga od 450 megavata

Blok 7, koji bi se trebao graditi, imao bi snagu od 450 megavata. Ukoliko se ne izgradi na vrijeme, snaga struje koju će imati TE "Tuzla" je 215 megavata, što znači da će Federacija imati malu količinu struje za potrošače.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.