NavMenu

Potpisan ugovor za izgradnju novih dionica na Koridoru 5C - EBRD finansira projekat vrijedan 80 mil EUR

Izvor: biznis.ba Utorak, 22.12.2015. 15:51
Komentari
Podeli
(Foto: Aleksandar Parezanović)
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministra BiH i ministar finansija i terzora Vjekoslav Bevanda i direktor Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Jan Braun potpisali su danas u Sarajevu ugovor o zajmu za izgradnju dionice na Koridoru 5C u vrijednosti 80 mil EUR.

- Svjesni smo da za Bosnu i Hercegovinu izgradnja Koridora 5C ima višestruko značenje, jer nas uključuje u međunarodnu suvremenu prometnu mrežu. Ovaj projekt omogućit će izgradnju 7,2 km autoceste na poddionici između Bune i Počitelja, koja je nastavak dionice Počitelj - Bijača, kao i 3,9 km na poddionici između Donje Gračanice i Tunela Zenica - izjavio je Bevanda nakon potpisivanja ugovora.

Također, preko tog pravca BiH dobija kvalitetan izlaz preko luke Ploče na Jadransko more, a sa sjeverne strane otvara se pristup prostoru srednje i sjeveroistočne Evrope.

Rok otplate zajma je 15 godina uključujući četiri godine grejs perioda, s otplatom u 22 jednake polugodišnje rate, a kamata je šestomjesečni EURIBOR + 1% marže.

Bevanda je naglasio da je u okviru ovog projekta predviđeno i vlastito finansiranje oko 16,2 mil EUR, što se odnosi na eksproprijaciju, nadzor i djelimično izgradnju i projektovanje.

Kredit je alociran na Federaciju BiH, korisnik je JP "Autoceste Federacije BiH", a planirano je da projekt bude okonačan do kraja 2019. godine.

Direktor Ureda EBRD-a Jan Braun je kazao da je Koridor 5C najveći projekt kapitalnih investicija, odnosno ulaganja koje se trenutno provode u BiH. Podsjetio je da je prvi zajam EBRD-a za izgradnju dionica Koridora 5C potpisan još 2008. u iznosu od 180 mil EUR.

- Uključujući 80 mil EUR o čemu smo danas potpisali ugovor, zajedno s ulaganjem za Sarajevsku obilaznicu, naš sveukupni doprinos do sada iznosi 315 mil EUR što predstavlja značajno ulaganje - kazao je Braun.

EBRD je, po njegovim riječima, spreman nastaviti saradnju i čak je intenzivira da bi se ubrzalo završavanje izgradnje cjelokupne autoceste.

Braun je potpisao projektni ugovor s direktorom JP "Autoceste FBiH" Jasminom Bučom koji je kazao da je ugovor bitan ovom preduzeću, jer je to prvi rezultat rada nove uprave, kao i da se nada da će ovaj zajam otvoriti vrata za nastavak aktivnosti i druge zajmove, među ostalim od EIB-a, i drugih međunarodnih finansijskih institucija.

- S tehničkog aspekta zajam je izuzetno važan iz razloga što ćemo povezati mostarsku regiju s jadranskom obalom i konačno zatvoriti finansijsku konstrukciju izgradnje zeničke zaobilaznice - dodao je Bučo.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.