NavMenu

Stručnjaci upozoravaju na dramatično stanje u rudniku "Kreka" - Da bi se spasilo poslovanje potrebna reakcija države i "Elektroprivrede BiH"

Izvor: NAP Ponedjeljak, 21.12.2015. 15:49
Komentari
Podeli
(Foto: Sumit buranarothtrakul/shutterstock.com)
"Rudnik 'Kreka' - stanje, mogućnosti, perpsektiva", tema je naučnog skupa upriličenog u Tuzli u organizaciji Kantonalnog odbora SDP BiH Tuzla, prenosi novinska agencija Patria.

Na skupu su izložene teze, analizirani različiti aspekti ove teme, te je otvorena diskusija u kojoj su učestvvali eminentni stručnjaci i dobri poznavaoci ove privredne djelatnosti prof. dr sci. Mirza Kušljugić, prof. dr sci. Edin Delić, prof. dr sci. Kadrija Hodžić, Jusuf Merić dipl. ing. elektrotehnike i raniji direktor Termoelektrane "Tuzla" i Enver Omazić dipl. ing rudarstva, doskorašnji direktor Rudnika "Kreka".

Poslije uvodnih izlaganja i vođene diskusije usvojeni su zaključci i rečeno je da je trenutno stanje i položaj Rudnika "Kreka" dramatično, sa nesagledivim posljedicama i uticajem na ukupni dalji privredni razvoj Tuzlanskog kantona i Federacije BiH u cjelini.

- Rudniku "Kreka" potrebno je hitno prestruktuiranje na principu jedinstvenog privrednog društva bez bilo kakvog organizacionog, teritorijalnog i tehničko-tehnološkog ''cijepanja'', bez aktivne pomoći vladajućeg društva JP "Elektroprivreda BiH" u okviru koncerna, Rudnik "Kreka" ne može realizovati unutarnju tehničko-tehnološku i finansijsku konsolidaciju poslovanja, kako kratkoročno tako i dugoročno – zaključeno je.

Na dalje je utvrđeno da obim trenutnih kratkoročnih i dugoročnih obaveza Rudnika "Kreka" odavno je premašio unutarnje mogućnosti Rudnika "Kreka" te bez vladajućeg društva JP "Elektroprivreda BiH", Vlade FBiH i Parlamenta FBiH, nije moguće ostvariti daljne održivo poslovanje Rudnika "Kreka".

- Paralelno provođenje kratkoročnih i dugoročnih mjera prestrukturiranja i ekonomsko-finansijske konsolidacije Rudnika "Kreka "mora biti usaglašeno sa nužnom izgradnjom bloka 7, TE "Tuzla", jer bez izgradnje bloka 7 TE "Tuzla", perspektiva opstanka Rudnika "Kreka" je upitna. Ukupni razvoj energetskog sektora limitiran je zastojem u izgradnji zamjenskih blokova TE "Tuzla", te je nužno na nivou Federacije BiH odrediti prioritete i redoslijed ostvarivanja ciljeva iz strategije energetskog razvoja – kaže se dalje.


Stručna javnost, akademska zajednica i svi nivoi vlasti u Federaciji BiH moraju biti uključeni u ove procese kako bi se izbjegla daljnja stagnacija u razvoju energetskog sektora u Federaciji BiH, zatvaranja rudnika uglja, gubitka radnih mjesta i slabljenja mogućnosti dinamizacije ekonomskog razvoja Tuzlanskog kantona i Federacije BiH.

Podsjetimo, nešto ranije Kantonalni odbor SDP BiH Tuzla oštro se usprotivio najavi izdvajanja Rudnika "Šikulje" iz Privrednog društva "Kreka", naglasivši da je Vlada Tuzlanskog kantona na čelu sa SDA izašla iz okvira svoje nadležnosti kada je dala saglasnost na izdvajanju Rudnika "Šikulje" u samostalnu privrednu cjelinu, zaboravljajući da su Rudnik "Kreka" 135 godina stvarale mnoge generacije rudara tuzlanskog bazena i da je to jedinstvena tehnološka i društveno-ekonomska cjelina.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.