Izvor: RTRS | Nedjelja, 20.12.2015.| 11:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Zatvorske kazne za premršave manekenke u Francuskoj

Francuska je donijela novi zakon koji propisuje da manekenke moraju imati ljekarsko uvjerenje o tome da nisu premršave ukoliko žele da se bave modnim poslom, u suprotnom mogu se suočiti sa kaznom do šest mjeseci zatvora i novčanom kaznom od 75.000 EUR.

Novi zakon koji je usvojio francski parlament predviđa da će svi modni časopisi morati jasno da obilježavaju sve fotografije ljudskog tijela koje su prošle bilo kakve korekcije ili retuširanje u fotošopu.

Francuska želi na ovakav način da propiše modnoj industriji koji je minimalni indeks tjelesne težine koje manekenke moraju imati da bi reklamirale njihove proizvode.

Poslanici su se složili da doktori mogu da procene koja manekenka je premršava, uzimajući u obzir više faktora kao što su visina, godište i tjelesna građa, prenosi britanski list.

Mjere donijete su u okviru nacionalnog plana za borbu protiv anoreksije i bulimije koje su veoma rasprostanjenje u francuskoj modnoj industriji. Procjenjuje se da u Francuskoj negde između 30.000 i 40.000 ljudi, među kojima je najviše adolescenata, boluje od anoreksije i drugih poremećaja u ishrani, često sa fatalnim posljedicama po zdravlje.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.