NavMenu

EU odobrila Crnoj Gori izvoz vina u rinfuzi

Izvor: RTCG Petak, 18.12.2015. 08:17
Komentari
Podeli
(Foto: JirkaBursik/shutterstock.com)
Evropska unija (EU) je glasanjem u Evropskom parlamentu (EP) napravila izuzetak i omogućila Crnoj Gori da izvozi vino u rinfuzi u zemlje članice, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Crne Gore.

- S obzirom na poziciju ispregovaranu kroz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Crne Gore, to do sada nije bilo moguće - kazali su iz Ministarstva.

Odluka EP, kako su dodali, predstavlja podršku zajedničkim naporima Evropske komisije (EK) i crnogorskog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

- Naime, naknadni pristup globalnoj kvoti za vino dobijen je u veoma kratkom roku od dana upućivanja zahtjeva Ministarstva. Izbjegnuta je i uobičajena i dugotrajna procedura izmjene SSP u sličnim slučajevima koja, po pravilu, podrazumjeva i određene ustupke Crne Gore prema EU - dodali su iz Ministarstva.

EP je na zasedanju u utorak, 15. decembra 2015. godine, većinom glasova usvojilo izmjene Uredbe koja se odnosi na vanredne trgovinske mjere za zemlje koje su u procesu stabilizacije i prudruživanja EU. Crnoj Gori je dopušten pristup globalnoj kvoti za vino, što je omogućeno samo zemljama koje prethodno ispune svoje, odnosno pojedinačne kvote za vino koje su definisane protokolima o vinu ispregovaranim kroz SSP.


- S obzirom na to da Crna Gora nije bila u mogućnosti da ispuni svoju kvotu za vino, koja se odnosila samo na flaširano vino i kroz SSP nije na vrijeme ispregovarala izvoz vina u rinfuzi, nije ni imala mogućnost da koristi globalnu kvotu koja se odnosi na vino u rinfuzi - dodaje se u saopštenju.

Odluka o obnovi trgovinskih preferencijala analizira se i obnavlja svakih pet godina.

- To znači da najnovija odluka koja počinje 1. januara 2016. godine važi do 31. decembra 2020. godine. Zato je nakon dobijenih pozitivnih ocjena i uspjeha koje crnogorska poljoprivreda ostvaruje u ispunjenju uslova za početak pregovora u oblasti poljoprivrede ovo još jedna dobra vijest za proizvođače vina u Crnoj Gori - zaključili su iz Ministarstva.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.