Izvor: eKapija | Četvrtak, 17.12.2015.| 10:23
Izdvojite članak Odštampajte vijest

PAMTIĆU U 2015: Jusuf Arifagić

Jusuf Arifagić
Od kada je 1992. godine otišao iz Bosne u Norvešku, želio je da se vrati u rodni kraj i napravi nešto od čega će imati koristi kako on i njegova porodica, tako i komšije i cijeli Prijedor, rekao je u ranijem intervju za naš portal Jusuf Arifagić, vlasnik najveće farme za uzgoj norveškog crvenog govečeta na Balkanu.

Riječ je uzgojno-selekcionom centru koji se nalazi u Kozarcu kod Prijedora. Kompanija "Arifagić investment" je u ovu farmu uložila oko 14 mil KM.

Direktor "Arifagić investmenta" ove godine dobio je priznanje "Najmenadžer Bosne i Hercegovine" u kategoriji veliki i srednji biznis.

Pitali smo Jusufa Arifagića, šta je po njegovom mišljenju obilježilo 2015. godinu?

DOGAĐAJ GODINE

- Uspjesi naših sportista.

PROMAŠAJ GODINE

- Kašnjenje podsticaja u poljoprivredi, koji onemogućuju dalji razvoj brojnih poljoprivrednih proizvođača, a mnogima je ugrožen i opstanak.

LIČNOST GODINE

- Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koji je najviše uradio u jačanju domaće ekonomije i izvoza domaćih proizvoda na tržišta stranih zemalja.

NAJBOLJI POTEZ DRŽAVE

- Poduzimanje svih aktivnosti koji su dovele do omogućavanja izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda u EU, kao i potpisivanje sporazuma o ekonomskoj saradnji sa Turskom i Srbijom (Sporazum o ekonomskoj saradnji i Akcioni plan trilateralnog trgovinskog komiteta Srbije, Turske i BiH).

NAJGORI POTEZ DRŽAVE

- Nepostojanje želje da se poduzme bilo šta da se omogući mladim ljudima bolji uslovi za život i rad.

ŠTA OČEKUJETE U 2016. GODINI?

- Nužne su reforme u privrednom (realnom) sektoru, neophodno je da država podrži sve one koji investiraju i otvaraju radna mjesta. Dakle, u 2016. godini očekujem mnogo više reformi koje će poboljšati privrednu atmosferu, privući nove investitore, a istovremeno olakšati rad privrednika koji trenutno posluju u BiH.

Pogledajte i druge dokumente u rubrici Pamtiću u
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.