Izvor: Klix | Četvrtak, 17.12.2015.| 08:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

MILIĆEVIĆ: Uspješno ćemo privesti kraju fiskalnu godinu

Jelka Milićević
Vlada FBiH namjeravala se zadužiti kod komercijalnih banaka u BiH u iznosu od oko 200 mil KM kako bi se zakrpile budžetske rupe. No, kako je za Klix.ba potvrdila ministrica finansija Jelka Milićević, u ovoj godini to neće biti realizirano.

Vlada FBiH emisijom trezorskih zapisa i i obveznica nastoji prikupiti novac kako bi fiskalnu godinu priveli kraju bez većih potresa.

- Što se tiče nedostajućih sredstava u budžetu FBiH, donijeli smo Kalendar zaduženja po osnovi emitiranja obveznica i trezorskih zapisa Federacije Bosne i Hercegovine. Na aukcijama obveznica, koje su održane 26. novembra (70 mil KM s rokom dospijeća od sedam godina) i 8.decembra 2015. (70 mil KM s rokom dospijeća od pet godina) i na aukciji trezorskih zapisa održanoj 15. decembra 2015. (20 mil KM s rokom dospijeća od devet mjeseci) za kupnju je pokazan veliki interes što ukazuje na veliko povjerenje bankarskog sektora u Vladu FBiH, uz povoljnu kamatnu stopu i po rokovima koji nam odgovaraju. Interes je iskazan jer smo do sada pratili dinamiku vraćanja duga odnosno plan otplate - kaže ministrica Milićević.

Ona vjeruje da će FBiH fiskalnu godinu okončati bez većih potresa, a posebno se vodi računa o osjetljivim kategorijama.

- I u Federalnom ministarstvu finansija i u Vladi FBiH, pored silnih naslijeđenih i evidentiranih i neevidentiranih dugovanja, uz sve pokrenute mjere racionalizacije i ušteda, uspjećemo bez većih potresa tj. finansijskih disproporcija privesti kraju fiskalnu godinu. Uredno ćemo izmiriti sve obaveze za budžetske kategorije kao što su penzioneri, ratni vojni invalidni, porodice poginulih, civilni invalidi - kaže ministrica.

Naredna, 2016. godina, biće, prema njenim riječima bolja, barem na finansijskom planu.

- U narednoj godini planiramo i očekujemo stabilnije izvore financiranja, prvenstveno kroz MMF, ali i komercijalne banke u FBiH - napominje ministrica za Klix.ba.

Ona pojašnjava da je u 2015. godini u budžetu FBiH planirano zaduženje po osnovi emitiranja trezorskih zapisa u iznosu od 320 mil KM od čega je emitirano 300 mil KM, dok je za zaduženje po osnovi emitiranja obveznica FBiH planirano 310 mil KM od čega je do sada emitirano 250 mil KM.

- U 2015. godini Federacija FBiH je vratila 259,3 mil KM trezorskih zapisa, a 80 mil KM obveznica - zaključuje na kraju ministrica.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.